Christopher Wray az FBI új igazgatója

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

A szenátus elsöprő többséggel megszavazta kinevezését: 92 politikus szavazott igennel és 5 nemmel.


Az 51 éves jogászt Donald Trump június elején jelölte az FBI élére, miután májusban váratlanul felmentette James Comeyt. Wray a bizottsági meghallgatáson egyöntetű támogatást kapott. A republikánus és demokrata szenátorok is dicsérték, mert azt mondta: igazgatóként nem enged politikai beavatkozást a Szövetségi Nyomozó Iroda munkájába. A szenátorok arról is kérdezték, vajon szembe mer-e szállni az őt jelölő Trumppal. Wray azt mondta, nem az elnökhöz kell lojálisnak lennie. "Az alkotmányhoz és a jogrendhez vagyok hűséges." Szerinte egész eddigi karrierjét ez a felfogás és gyakorlat jellemezte.

Wray 1997 és 2001 között a Georgia állam szövetségi ügyésze volt, 2001 és 2005 között az igazságügyi minisztérium munkatársaként dolgozott, elsősorban bűnügyekkel foglalkozva. 2003-ban a kriminalisztikai főosztály vezetőjévé nevezték ki, majd 2003-től 2005-ig igazságügyi államtitkár volt.

Chuck Grassley iowai szenátor, az igazságügyi bizottság republikánus vezetője szerint Wrayt tudása, jellemessége és elkötelezettsége alkalmassá teszi a posztra. Dicsérte az új FBI-igazgatót Dianne Feinstein demokrata szenátor is. Szerinte Wraynak "megvan az ereje és a bátorsága", hogy kiálljon az igazság mellett. „Acélgerincű és nem hajlékony térdű vezetőkre van szükségünk és reményeim szerint Wray ilyen vezető lesz" – mondta Feinstein.