Chile után Panamában is földrengések voltak

Fotó: MTI/AP/Cristian Viveros

-

A közép-amerikai országban a Richter-skála szerinti 5,8 erősségű rengésben az eddigi jelentések szerint nem sérült meg senki. Kedd este Chile északi részében viszont hatan meghaltak a 8,2-es erősségű földrengésben.


A panamai kórházakat és az iskolákat elővigyázatosságból kiürítették. A rengés fészke a közép-amerikai ország északi részén fekvő David városától 61 kilométerre, 28 kilométeres mélységben volt. Az első híradásokban még 6,2-es erősségű földrengés szerepelt. Akik érezték, arról számoltak be, hogy közepes vagy gyenge földmozgásként lehetett érzékelni a rengést.

Chilében cunami-riadót is elrendeltek, a szökőár például hajókat roncsolt és sodort a partra. Rodrigo Penailillo belügyminiszter a fővárosban, Santiago de Chilében szerdán mondta el, hogy megszüntetik a riadót és hogy összesen hatan haltak meg a földrengés miatt.  


Mi történt Chilében?

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés fészke nagyon kis mélységben, 10 kilométerre volt a tengerfenék alatt - 99 kilométerre északnyugatra Iquique bányászvárostól. A földmozgást még Arica és Antofagasta régiójában lehetett érezni. „Az utcákon a közvilágítás valamennyi lámpája kialudt, az emberek pánikban rohantak az utcákra” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek egy aricai lakos.

A földrengés megrongálta az iquiquei repülőtér irányító tornyát, és töröltek minden antofagastai, iquiquei és aricai járatot. A telefonhálózatban és a vízszolgáltatásban nem okozott károkat a földrengés, de több térségben akadozott az áramszolgáltatás. Már minden visszatért a normális kerékvágásba, minden repülőtér üzemel és az utcák járhatók.

A fővárostól 1500 kilométerre északra fekvő Iquique kikötővárosban a helyi női börtönből 300 rab megszökött. A hatóságok közlése szerint tegnap éjszakáig 26 elítéltet sikerült elfogni.

Chilében szokványosak a földrengések: az orszég a csendes-óceáni tűzgyűrűnek nevezett térségben van, ahol rendkívül intenzívek a földmozgások. A legutóbbi nagy erejű – 8,8-as fokozatú – földrengés 2010. február 27-én történt. Akkor 526-an haltak meg. Az országban csak az elmúlt hatvan évben 40 718 ember halálát okozták földrengések. A valaha mért legsúlyosabb földrengés szintén Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.