Chicagóban próbálja levenni a lábukról az amerikaiakat Szijjártó

Fotó: MTI/MTVA / Külgazdasági és Külügyminisztéri

-

A tervezettnél is nagyobb összeget szán a kormány a főkonzulátus szeptemberi újranyitására.


A jövő évi költségvetés tervezete az idei 483 millió forint után újabb 616 millió forintot szán a chicagói főkonzulátusra, amely a tervek szerint hat munkatársat foglalkoztat majd.


A költségvetési törvényjavaslatban úgy fogalmaznak, hogy Magyarországnak "a szövetséges Amerikai Egyesült Államokkal ápolt sokoldalú kapcsolatai elmélyítésének a szándékával, az USA középnyugati régiójával kialakult együttműködés bővítéséhez fűződő kiemelt külgazdasági és nemzetpolitikai érdekeinkre tekintettel "indokolt a térség legnépesebb városában, az ország egyik gazdasági központjának számító Chicagóban 2009-ben bezárt Főkonzulátus újranyitása. A külügyminisztérium szerint az önálló képviselet lehetővé teszi a kapcsolattartást a térségben élő jelentős számú magyar diaszpórával, ami "nemzetpolitikai célkitűzéseink megvalósulását is szolgálja".

A Chicagói Főkonzulátus az Egyesült Államok közép-nyugati régiójának 15 államában (Alabama, Arkansas, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nyugat Virginia, Ohio, Tennessee és Wisconsin) fejtheti ki diplomáciai tevékenységét.