Chernomaz: leckét kaptunk a franciáktól

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A kapitány szerint túlbonyolítottuk a játékot, ezért kaptunk ki 6-2-re a hoki-vb-n. A francia kapitány szerint túlzó a különbség.


"Azzal a reménnyel érkeztünk Szentpétervárra, hogy néhány riválisunkat megszorongathatjuk, ellenük szép eredményt érhetünk el. Ezek között volt a francia válogatott is. Azonban most láttuk, hogy az ellenfél kemény kezdése után türelmes és fegyelmezett maradt" - mondta a 6-2-es vereséggel zárult találkozó utáni sajtótájékoztatón Chernomaz.


Volt forgalom a magyar kapu környékén


Főleg a meccs elején nagyon bonyolítottuk a játékot ahelyett, hogy egyszerűsítettük volna. Sajnos, rossz döntéseket hoztunk, amikor nálunk volt a korong, ebből lehetőségekhez jutottak a franciák és gólokkal büntettek. A hat góljukból négynél ezen a szinten védhetetlen lövésig játszhattak. Köszönjük a nagyon értékes leckét" - folytatta értékelését Chernomaz.

Dave Henderson, a franciák szövetségi kapitánya emlékeztetett rá, hogy ők 2008 óta játszanak a világ élvonalában, sorra kapják a leckét a náluk jobbaktól, Szentpéterváron például a szlovákoktól.

"A magyarok sokkal keményebben játszottak annál, amit a 6-2-es eredmény mutat. Tudtuk, hogy fegyelmezettnek kell lennünk, gyorsan kell kihoznunk a korongot a védekező harmadunkból, máskülönben ráfázhatunk. Szerettünk volna sokszor betörni a magyar kapu elé és ez sikerült is. Sacha Treille és Cristobal Huet jelentette a különbséget" - mondta a francia csapatot immár 12 éve irányító Henderson.


A franciák jól kamatoztatták az A csoportos rutint


Az első magyar gólt ütő Vas Márton az MTI-nek elmondta: felkészültek arra, hogy a franciák nagy nyomást próbálnak helyezni már az első percektől a magyar védelemre, ennek ellenére nem tudták megakadályozni őket.

"Ők már nyolc éve játszanak ezen a szinten, sokkal rutinosabbak, mit kell tenniük bizonyos szituációkban. A franciák velünk szemben nem a bennmaradásért, hanem a negyeddöntőbe jutásért érkeztek Szentpétervárra. Jobbak, de a meccs egyes szakaszaiban, amikor megbecsültük a korongot és türelmesek tudtunk maradni, akkor egyenrangú partnerek voltunk" - értékelt az olasz Fassa játékosa.

Rajna Miklós szomorúan mondta, hogy elkerülhető gólokat kapott, továbbá szerinte a gólok megfogták a csapatot:

"Szerettem volna mielőbb elfelejteni a franciák góljait. Sajnos, néha akkora nyomás volt rajtunk, hogy nem bírtunk felszabadítani. Szerdán a finnekkel találkozunk, ők még erősebbek, mint a franciák. Nem szabad összetörnünk."


Időnként azért felvettük velük a versenyt


Szirányi Bence úgy vélte, ennek az összecsapásnak a korábbi kettőhöz képest más lélektana volt, Szlovákia és Kanada ellen nyugodtabban lehetett játszani, ott igazi csoda lett volna a pontszerzés. Most a franciák ellen kicsit tompa volt a csapat, ez pedig elég volt ahhoz, hogy 4-1-re elhúzzon a rivális.

"Nem tudtunk hatékonyan védekezni, annyira bejátszották a franciák a mi védekező harmadunkat, rendkívül gyorsan mozgatták a korongot. Sajnos, nem mindig tudtuk tartani magunkat a megbeszélt taktikához. Ennek nyomán már csak rohantunk az eredmény után. Támadásban sem voltunk hatékonyak, még a kettős emberelőnyben sem sikerült betalálni. A finnek ellen még gyorsabb meccsre számítok, nem lesz könnyű dolgunk" - mondta a fehérvári védő.