Chelsea Manning ismét szabad

Forrás: Europress/Getty Images/Alex Wong

-

Barack Obama nem kegyelmezett meg a WikiLeaks informátorának, de csökkentette a büntetését.


Szabadon engedték Chelsea Manninget, aki titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a WikiLeaksnek. Bár 35 évre ítélték, 7 év után szabadult, mert a hivatalából távozó Barack Obama elnök az ötödére csökkentette büntetését.

Büntetése zömét Kansasban, egy katonai börtönben töltötte, szerdán onnan szabadult. A katonát eredetileg férfiként, Bradley Manning néven anyakönyvezték, ám nővé műtette magát, és felvette a Chelsea nevet. A börtönben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, és többször írt kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe. Ennek ellenére végig férfi részlegben volt.

Az amerikai hadsereg munkatársaként 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot és videókat juttatott a WikiLeakshez. Ezek között voltak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókról szóló videók.

A 29 éves Manning 2009 őszétől fél éven át folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. 2010 tavaszán tartóztatták le.