Charlottesville: Trumptól három tanácsadó menesztését követelik

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

Észak-Karolinában a tüntetők ledöntöttek egy konföderációs szobrot.


Nem csillapodnak az indulatok az Egyesült Államokban a Charlottesville-i zavargások után. Donald Trump ipari tanácsadó testületéből az elnök korábbi nyilatkozata elleni tiltakozásul újabb három tag mondott le. Kenneth Frazier, a Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatójának hétfői lemondása után kedden további három gazdasági vezető jelentette be távozását: Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója, Kevin Plank, a sportszereket gyártó Under Armour igazgatója és az Amerikai Iparosok Szövetségének vezetője, Scott Paul. Valamennyien Trump szombati reakciójára hivatkoztak.

Az elnök a Twitteren azt írta, hogy könnyen helyettesítheti őket. "Sokakat tudok helyettük" – írta. Trump a Merck vezetőjének távozását sem hagyta szó nélkül. "Most legalább lesz ideje a gyógyszerárak letörésével foglalkozni" – írta a Twitteren.

Az elnök hétfőn Washingtonból a New York-i Trump-toronyba utazott. A manhattani épület előtt tüntetők várták, akik azt skandálták: New York gyűlöli őt. A tüntetések kedden is folyatódtak, az Ötödik sugárúton lévő felhőkarcolónál összegyűltek táblákat tartottak a magasba "szégyen!" és "állítsuk le a gyűlöletet, állítsuk le a hazugságokat!" feliratokkal.

Kedden a képviselőház négy kisebbségi csoportja közös levelet írt Trumpnak, és arra szólította fel, hogy mozdítsa el hivatalából három tanácsadóját: Steve Bannont, Stephen Millert és Gorka Sebestyént. A fekete, ázsiai és spanyol ajkú kisebbségek csoportjai szerint hármójuk jelenléte a Fehér Házban "bátorítja a fehér felsőbbrendűséget hirdetők mozgalmát".

Az észak-karolinai Durhamben még hétfőn este ledöntötték az 1861 és 1865 közötti polgárháború egyik déli katonájának emléket állító, csaknem százéves szobrot.

A rendőrség senkit nem vett őrizetbe, de a hivatalos bejelentés szerint tart az elkövetők azonosítása, s valószínűleg vandalizmus miatt vádat emelnek ellenük. Egy 2015-ös észak-karolinai törvény szerint előzetes engedély nélkül egyetlen köztulajdonban lévő emlékmű sem távolítható el. Roy Cooper, az állam demokrata kormányzója a Twitteren azt írta: "a rasszizmus és a charlottesville-i halálos erőszak elfogadhatatlan, ám jobb módja is van a szobrok eltávolításának".

Az Egyesült Államokban mintegy 1500, a polgárháborút felidéző szobor vagy emlékmű áll.