Charlottesville-i zavargások: tüntetések és virrasztás

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A konföderációs emlékművek eltávolítását követelték.


Az USA több városában tüntetések, virrasztások voltak a gyűlöletet és a rasszizmus ellen a charlottesville-i szélsőjobboldali rendezvény után. Tüntetők vonultak Donald Trump elnök New York-i otthonához, a Trump Towerhez. Seattle-ben Trump támogatói és ellentüntetők is megjelentek a belvárosban, a rendőrség őrizetbe vett három férfit, többektől fegyvereket koboztak el. A demonstrációkon a konföderációs emlékművek eltávolítását követelték, és azzal vádolták a Trump-kormányt, hogy politikája miatt megerősödve érzik magukat a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők.

A charlottesville-i szélsőjobboldali demonstráción Robert Lee konföderációs tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen tiltakoztak. Lee tábornok 1861-1865-ös polgárháborúban a déli seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartók jelképe.

A Fehér Ház szerint az elnök nyilatkozatában a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is elítélte. Bírálói szerint Trump hibázott, amikor szombaton általánosságban ítélte el az erőszakot, és nem nevezte meg a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku Klux Klan tagjait.