Charlottesville-i zavargások: Trump ismét mindenkit hibáztatott

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Az elnök szerint a déli államoknak és katonáknak emléket állító szobrok eltávolítása a történelem megmásítása lenne.


„Addig nem tehettem nyilatkozatot, amíg nem ismertem valamennyi tényt” – mondta Donald Trump a szombati zavargásokról. Az elnök a New York-i Trump-toronyban az amerikai infrastrukturális fejlesztésekről szóló elnöki rendeletét jelentette be, de a charlottesville-i incidensről is kérdezték.

Az elnök szerint mindkét oldalon voltak tévedések. „Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, szemernyi kétségem sincs efelől. Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő” – mondta Trump.

Addig nem akart egyértelmű nyilatkozatot tenni, amíg nem volt tisztában valamennyi ténnyel. Ezzel a republikánus és demokrata politikusok bírálataira reagált, Trump ugyanis eleinte csak általánosságban ítélte el az erőszakot, és csak hétfőn nevezte meg a felelősöket.

„Szeretek korrekt lenni, meg akarom ismerni a tényeket” – mondta az elnök. Szerinte a szombati „szörnyűséges nap volt” az amerikai nemzet számára. Az ellentüntetőkbe belerohanó autó vezetőjét gyilkosnak, tettét megbocsáthatatlannak nevezte.

A Ku Klux Klan volt vezetője, David Duke – aki már a választási kampányban is Trump támogatója volt – megköszönte az elnöknek, hogy "kimondta az igazságot és elítélte a baloldali terroristákat".Trump nem támogatja a déli – azaz konföderációs – múltra utaló emlékművek, szobrok eltávolítását sem. Szerinte az a történelem megmásítása lenne – írja a CNN. Az USA-ban egyre hangosabban követelik, hogy a közterekről távolítsák el a rabszolgatartóknak, a déli államok katonáinak emléket állító szobrokat. Charlottesville-ben a szélsőjobb a déli Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen tüntetett.

Vajon a jövő héten George Washington következik? – mondta Trump. Az elnök úgy akarta megvédeni a szélsőjobboldali csoportokat, hogy egyenlőségjelet tett Lee tábornok és Washington illetve Thomas Jefferson elnökök közé, mondván, ezeknek is voltak rabszolgáik.


Öten lemondtak

Az elnök nyilatkozata után újabb lemondásról érkezett hír: az ipari tanácsában betöltött posztjáról Richard Trumka, az AFL-CIO szakszervezeti szövetség vezetője is távozik. Az AFL-CIO 56 tagszervezetével és 13 milliós tagságával az USA legnagyobb és legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége. A szövetség az elnökválasztáson a demokrata jelöltet Hillary Clintont támogatta.

„Nem tudunk leülni egy olyan elnökkel, aki eltűri a belföldi terrorizmust” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Trumka az ötödik, aki távozik az elnök ipari tanácsadó testületéből. Hétfőn a Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, Kenneth Frazier nyújtotta be lemondását. "Amerika vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk alapvető értékrendünket, és egyértelműen vissza kell utasítaniuk a gyűlölet és a vakhit megnyilvánulásait, valamint a fehér felsőbbrendűséget" – írta a Twitteren. Kedden lemondott a tanácsadó testület további három szakembere: az Intel elnök-vezérigazgatója, a sportszereket és sportruházatot gyártó Under Armour igazgatója és az Amerikai Iparosok Szövetségének vezetője. Valamennyien bírálták az elnök reakcióját a Charlottesville-ben történtekre. Bírálta az elnököt a Walmart áruházláncolat igazgatója, Doug McMillon is, de marad a tanácsadó bizottságban.

A The Wall Street Journal szerint a lemondások alaposan próbára teszik a Fehér Ház és a vállalati vezetők amúgy is feszült viszonyát. Az alkalmazottak, a fogyasztók és a politikai aktivisták egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégvezetőkre annak érdekében, hogy politikai kérdésekben is foglaljanak állást.

A tanácsadó testületből egyébként kilépett már Elon Musk, a Tesla és Robert Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója. Azután távoztak, hogy Trump bejelentette: kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Trump a távozókról azt mondta: "kilépésükkel azt jelezték, hogy nem is vették komolyan a feladatukat".


Utak, hidak

Trump bejelentette, hogy elnöki rendeletet írt alá a nagyszabású infrastrukturális beruházások megindításához szükséges engedélyek felgyorsításáról. Trump a választási kampányban azt ígérte, hogy kormánya utakat, hidakat és épületeket újít fel. Az infrastruktúra korszerűsítésére a kormányzat ezermilliárd dollárt szán.

„Többé nem engedjük meg, hogy csodálatos országunk infrastruktúrája omladozzék és tönkremenjen" – mondta Trump. "Miközben új utakat, hidakat, vasútvonalakat, alagutakat és autópályákat építünk majd, gondot fordítunk a környezetvédelemre is. Amerikai munkásokkal, amerikai vassal, amerikai acéllal építjük újjá az országot."

A Fehér Ház szerint az elnöki rendelet kétéves határidőt ír elő az infrastrukturális beruházások valamennyi engedélyének megszerzéséhez, a munkálatok ezután indulnak.