Charlottesville-i zavargások: Trump elítélte a rasszizmust

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Szombattól idáig kereste a megfelelő szavakat. Már a republikánusok is bírálták korábbi nyilatkozatait.


Visszatért a bedminsteri golfklubjából Washingtonba az USA elnöke. Donald Trump a Fehér Házban elítélte és megnevezte a szombati zavargások felelőseit. "A rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak" – mondta Trump. Az elnök szerint "azok, akik a vakhit nevében erőszakot követnek el, Amerika lényegét támadják".

„Nem számít a bőrünk színe, mindenkire ugyanazok a törvények érvényesek" – mondta Trump, és megígérte, hogy a bűnözőket lesújt az igazságszolgáltatás szigora. A Charlottesville-i áldozatokról azt mondta: "megtestesítik nemzetünk jóságát és tisztességét".

Az elnök szombaton a Twitteren és egy nyilatkozatban ítélte el a zavargásokat és az erőszakot, de a felelősöket nem nevezte meg. Általában és a "minden oldalon meglévő" erőszakról beszélt, s nem említette a Ku Klux Klan tagjait, a neonácikat és a fehér fajgyűlölőket, amiért a demokraták és a republikánusok is bírálták.

A Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, az afroamerikai Kenneth Frazier tiltakozásul lemondott az elnök ipari tanácsadó testületéből. A Twitteren azt írta: „Amerika vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk alapvető értékrendünket és egyértelműen vissza kell utasítaniuk a gyűlölet és a vakhit megnyilvánulásait és a fehér felsőbbrendűséget". Erre Trump is a Twittern válaszolt: "most, hogy Ken Frazier a Mercktől lemondott az Elnöki Ipari Tanácsból, több ideje lesz a gyógyszerárak csökkenésével foglalkozni".