Charlottesville-i zavargások: lezuhant egy rendőrségi helikopter

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A rendőrkapitányt felhatalmazták, hogy kijárási tilalmat vezessen be.


Lezuhant egy rendőrségi helikopter Charlottesville közelében, két rendőr utasa meghalt. Úgy tudni, a helikopter személyzete a városban zajló zavargásokat figyelte. A helikopter erdős területen zuhant le, egy ház közelében. A gép fedélzetén utazókon kívül más nem sérült meg. A baleset okát vizsgálják. Helyi források szerint a zavargásoknak van közük a helikopter-balesethez, de egyelőre nem derült ki, hogy milyen módon.Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Virginia kormányzója a szélsőjobboldali rendezvényen kitört erőszak miatt. Az alt-rightnak is nevezett szélsőjobboldali, fajvédő csoportok egy déli tábornok szobrának eltávolítása ellen tüntettek, de a városban megjelentek az ellentüntetők is.

Egy autós nagy sebességgel az ellentüntetők közé hajtott. A támadásban meghalt egy 32 éves nő, és mintegy 30 ember megsérült. A rendőrség elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér ohióit, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával. Meg nem erősített hírek szerint az erőszaknak még két halálos áldozata van.

Donald Trump közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot, majd beszédet is mondott. Az elnök részvétét nyilvánította a gázolásban meghalt nő és a helikopter balesetében meghalt rendőrök hozzátartozóinak.Trump először Twitteren ítélte el a szélsőjobb és az ellentüntetők összecsapását, és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak. "Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!" – írta az elnök. Később egy közleményt adott ki, és azt írta: "a charlottesville-i incidensekben több oldal is hibás".

Ezért többen bírálták – elsősorban a demokraták és polgárjogi aktivisták, de néhány republikánus is –, mert nem kifejezetten a szélsőjobbot, a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőket ítélte el.

"Elnök úr, a nevén kell neveznünk a gonoszt! Ezek olyan emberek, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és terrorcselekmény történt amerikai földön" – írta a Twitteren Cory Gardner republikánus szenátor. Marco Rubio floridai szenátor szerint "a náciknak, a Ku Klux Klan (fajvédő) szervezetnek és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek semmi közük a hazafiassághoz. Amerika pont nem ilyen szeretne lenni."

Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője is a Twitteren üzent az elnöknek: "Ismételje utánam a saját profilján: a fehér felsőbbrendűség hirdetése támadás az amerikai értékek ellen!"A charlottesville-i városi tanács felhatalmazta a rendőrkapitányt, hogy éjszakai kijárási tilalmat rendeljen el, de a rendőrkapitány egyelőre nem tette ezt meg.