Charlie Hebdo: ismét egy karikatúra miatt érkeznek a fenyegetések

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Feljelentést tett a szatirikus hetilap a halálos fenyegetések miatt. A múlt heti szám címlapján a szexuális zaklatással vádolt Tariq Ramadan iszlamológusról közöltek karikatúrát.


A szerkesztőség elleni, 2015. januári merénylet óta nem szűntek meg a halálos fenyegetések a lap ellen – mondta Riss, a lapigazgató. "Igazán soha nem szűntek meg a fenyegetések, de tény, hogy vannak csúcspontok, amikor egyértelmű halálos fenyegetéseket kapunk a közösségi oldalakon" – mondta. "Most egy újabb érkezett. Nem könnyű megmondani, hogy komolyak-e ezek a fenyegetések vagy sem, de elvi okokból mindig komolyan vesszük és feljelentést teszünk."

A karikaturista szerint "kissé meglepő, hogy azok után, ami Franciaországban történik három-négy éve, még mindig vannak ilyen erőszakos reakciók, felhívások gyilkosságra".

"Mondhatunk bármit a Charlie Hebdóról, semmi gond. De valakit nem lehet halálosan megfenyegetni sem az utcán, sem egy lapban, sem sehol. Nem szabad feladni az elkötelezettségünket. Mi folytatjuk. Hűek maradtunk az irányvonalunkhoz" – mondta Riss.

A lap múlt heti számának címlapján az egyik legismertebb iszlámszakértő, Tariq Ramadan és az erekciója látható, felette "az iszlám hatodik pillére" felirattal. Ramadan, a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának 55 éves svájci állampolgárságú unokája – aki oxfordi professzorként konzervatív muzulmán körökben nagy népszerűségnek örvend –, Franciaországban vitatott személyiség: a köztársaság világi jellegét hirdető és védő értelmiség a politikai iszlám hirdetőjeként tartja számon. Ramadan gyakori vendége a francia televíziók vitaműsorainak.

A teológus a Facebookon reagált a francia sajtóban megjelent vádakra, s azokat a "mindenkori ellenségei" által elindított rágalomhadjáratnak nevezte. Ramadan ellen tíz nappal ezelőtt érkezett az első feljelentés nemi erőszak, szexuális támadás és fenyegetés vádjával, majd csütörtökön egy másik nő hasonló vádakkal tett ellene feljelentést.