Charles Gati: Lehet következménye az amerikai bírálatoknak

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás

-

A Johns Hopkins egyetem politológusa szerint Washingtonban megunták, hogy az utóbbi évben nem változott a magyar külpolitika iránya és stílusa, ezért bírálta Colleen Bell a magyar külügyet. Gati úgy véli, ha nem figyelünk Amerikára, annak tragikus következményei lehetnek.


A Népszabadság interjújában Charles Gati azt is kiemeli, hogy Colleen Bell szavaiból ne csak a bírálatokat vegyük észre, hanem azt is: a nagykövet dicséri a magyar-amerikai katonai kapcsolatokat. „Úgy tűnik, a magyar fél tisztában van a megnövekedett orosz aktivitás veszélyével, és tényleg különbséget kell tenni aközött, amit csinál, és amit mond" - mondja Gati, aki hozzáteszi: az amerikaiakat zavarja, hogy Magyarország nyilvánosan nem ítéli el Oroszország beavatkozását Ukrajnában, és több intézkedés alapján látványosan jó viszonyt ápol Oroszországgal.

Colleen Bell bírálatáról Gati azt mondta, arra azért volt szükség, mert Washington megelégelte, hogy az egy évvel ezelőtt átadott nem hivatalos jegyzék tanácsai ellenére a magyar külpolitika fő irányai nem változtak. Márpedig a politológus szerint "tragikus következményei lehetnek", ha Magyarország nem figyel az Egyesült Államok tanácsaira. "Egyszerűen nem értem a magyar külpolitikát, amikor Merkel kancellár és Amerika ellen handabandázik. Ez a magyar nemzeti érdek semmibevételéről tanúskodik" - mondta Charles Gati.