Lex CEU: Palkovics szerint azért nem egyeztettek, mert nem volt rá idő

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A CEU nem hagyja el Magyarországot, mondta az államtitkár. Aztán viszont azt mondta: az egyetemek ott is oktassanak, ahol a diplomát kiállítják.


Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és a Közép-Európai Egyetem ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – mondta Palkovics László. Az oktatási államtitkár szerint nincs rá ok és kicsi a veszélye, hogy az intézmény elhagyja Magyarországot.

Palkovics szerint a törvénymódosítás oka említette, hogy szeretnék elkerülni a „kamuegyetemek” magyarországi megjelenését. Az államtitkár szerint a CEU nem tartozik ezek közé, a közéleti és médiareakciókról pedig azt mondta: az intézmény érdekérvényesítő képessége "talán erősebb", mint társaié.

Palkovics szerint el fogják magyarázni a nagyköveteknek, hogy az a cél: „valós egyetemek” működjenek az országban. Szerinte attól egyetem egy egyetem, hogy abban az országban is folytat képzést, ahol kiadja a diplomáját.

Az államtitkár azt mondta: előzetesen nem tárgyaltak a törvényjavaslatról a CEU-val, mert nem volt erre idő.


Nem vonják vissza

Az államtitkár szerda este találkozott a CEU rektorával. Palkovics akkor azt mondta, hogy a kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvényt módosító javaslat visszavonását, a cél pedig a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése. Vitán felül áll, hogy a területen számos szabálytalanságra derült fény, az erről szóló jelentés tényszerű – írta közleményében a tárca.

A CEU által felvetett problémákról azt mondta, hogy a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az USA kormányával, hogy rendezzék a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény működését.

Michael Ignatieff rektor szerint ilyen szerződést a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet, Palkovics azt mondta, hogy erre is nyitott a kormány. Szerinte a nemzetközi megállapodásban a felek minden nyitott kérdésre megoldást találhatnak, a magyar kormány számára éppen az a fontos, hogy a nemzetközi státusú egyetemek működtetésében az érintett államok szerepet vállaljanak, az esetleges problémákra közösen találjanak megoldást, ami jelenleg nem áll fenn.


Nem figyelnek rá

Az érintett egyetemek magyarországi tevékenységét a származási országok hatóságai nem követik figyelemmel, és a szabálytalanságok részben éppen erre vezethetőek vissza: a magyar hatóságoknak nincs joghatóságuk a külföldi képzésekre, a külföldi hatóságok pedig nem figyelnek oda ezekre – mondta az államtitkár.

A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a kormány által kedden benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.