Ceteket mészároltak le a Feröer-szigeteken

Fotó: Sea Shepherd Global / Rosie Kunneke

-

A vadászok szerint ez csak egy tradíció, a természetvédők szerint azonban teljesen szükségtelen gyilkosság.


Vitatott cethalászatra került sor a Norvég-tengeren és az Atlanti-óceánon, a halászok szerint ez egy évszázados hagyományokra visszatekintő helyi tradíció. A tengeri természetvédelmi csoport, a Sea Sheperd szerint viszont ezek kegyetlen és szükségtelen gyilkosságok – írta az IB Times.


A Sea Sheperd szerint legalább 22 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint hajtottak egy öbölbe és szeleteltek fel késekkel. A természetvédelmi csoport rengeteg képet és videót közölt a vadászatról. Ebben a hónapban korábban volt már egy másik cethalászat is, akkor 154 cetet öltek meg a szigetek közelében.

Az állatokat úgy vadásszák le, hogy kis hajókkal sekélyebb víz felé vagy a partra terelik őket, ahol mások már késsekkel és horgokkal a kezükben várnak rájuk. A nyakuknál fölvágják a bőrüket, majd elvágják a gerincvelőjüket.Ezeket a gömbölyűfejű-delfinekkel nem kereskednek a halászok, ők eszik meg mind a húsát, mind a zsírját, annak ellenére, hogy a kormányzat már többször is figyelmeztette őket a hús magas higany- és más nehézfémtartalmára. A National Geographic beszámolója szerint a helyiek a cet részeit megfőzik, megsütik mint egy steaket, vagy levegőn szárítják.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin nem veszélyeztetett állatfaj, de természetvédelmi csoportok szerint a populációjuk mérete nem megfelelő.