Célt tévesztett rakéta szedett áldozatokat Jemenben

-

Legalább tíz halálos áldozata és többtucatnyi sebesültje van a Szaúd-Arábia vezette koalíció légicsapásainak Szanaa térségében. A jemeni fővárosban továbbra is kutatnak a túlélők után.


A halálos áldozatok valószínűleg nem katonák. A Saba jemeni hírügynökség szerint az egyik főváros közeli falura mért légicsapás egy kilenctagú családdal végzett. A csapás síita húszi felkelők táborát célozta, egy föld-levegő rakéta azonban a faluban csapódott be.

Szaúd-Arábia és szövetségesei kilenc napja folyamatosan légicsapásokkal támadják Jemenben a húszik állásait. A síita felkelők az Arab-félsziget déli részén jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá. Az ENSZ becslései szerint az elmúlt két héten legkevesebb ötszáz civil vesztette életét a belpolitikai káosz sújtotta Jemenben dúló harcok miatt.

A jemeni húszi lázadók néhány hete megpróbálták magukhoz ragadni a hatalmat, és ezzel polgárháborúba taszították az országot. A húszikat az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok és Irán, míg a lázadók által elűzött Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőket Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti államok támogatják.


Nem engedik be a segélyt

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) adatai szerint Szaúd-Arábia továbbra is több Jemenbe szánt segélyszállítmány célba érését akadályozza. A Vöröskereszt mintegy ezer sebesült ellátására elegendő kötszercsomagot, harminc tonna gyógyszert, valamint víztisztító szereket akar az arab országba szállítani. Emellett a szervezet sebészeket küldene hajón a dél-jemeni Ádenbe.

A Vöröskereszt a szállítmányok és az orvosok biztonságos célba éréséhez garanciákat követel a Rijád vezette katonai szövetségtől, amely mind a jemeni légteret, mind a kikötőket ellenőrzi. Az ICRC szóvivője szombaton azt mondta, a szállítmányokat még mindig nem tudták útnak indítani, pedig nagy szükség lenne rájuk, mert a jemeni helyzet folyamatosan romlik.