Célba ért a Progressz teherűrhajó

Fotó: Getty Images/iStockphoto / 3DSculptor / Getty Images/iStockphoto / 3DSculptor

-

2,4 tonna rakományt vitt a Nemzetközi Űrállomásra, oxigén, élelmiszer és üzemanyag volt a csomagban.


Sikerrel csatlakozott vasárnap a Progressz M-28M jelzésű orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) – jelentették a Moszkva környéki Koroljovban lévő, az űrrepüléseket irányító központból.

A művelet a számítógépes rendszerbe betáplált program szerint, automatikus üzemmódban ment végbe.


Az április végi kudarc után ez volt az első orosz űreszköz, amely eljutott az ISS-hez. A teherűrhajót pénteken indították a Szojuz-U jelzésű hordozórakétával a kazahsztáni Bajkonurból.

Április 28-án egy másik Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajót, amely a mostanihoz hasonlóan üzemanyagot és oxigént szállított volna az űrállomásra. A vizsgálatok során a szakemberek megállapították, hogy a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez. A Progressz már felbocsájtás után nem sokkal irányíthatatlanná vált, s mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, majd május 8-án elégett a Föld légkörében.


Az utóbbi nyolc hónapban kudarccal végződött az amerikai teherűrhajók indítása is. Június végén egy Dragon teherszállító űrhajó semmisült meg a felszállás után. Az irányítók 2 perc és 19 másodperc eltelte után elvesztették a kapcsolatot a Falcon 9 típusú hordozórakétával, amely aztán felrobbant. A mintegy 2,5 tonna terhet szállító űreszközt az amerikai Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) űrkutatási magáncég gyártotta.

Tavaly októberben egy Antares nevű amerikai hordozórakéta robbant fel indítás után, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el az ISS-hez.