Cecil gyilkosa büntetés nélkül meg fogja úszni

-

Zimbabwe nem emel vádat az ország híres oroszlánját, Cecilt kilövő amerikai fogorvos ellen, mivel a férfi hivatalos engedély birtokában vett részt a júliusi vadászaton.


„Felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, majd a legfőbb ügyésszel, és kiderült, hogy Walter Palmer úgy érkezett Zimbabwébe, hogy minden papírja rendben volt" - közölte hétfőn Oppah Muchinguri-Kashiri környezetügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy az amerikai fogorvos ellen nem lehet vádat emelni.


Palmer, aki világszerte az állatbarátok ellenségévé vált a zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségének megöléséért, szeptember elején tért vissza a Minneapolis külvárosában lévő rendelőjébe, miután hat hétig kerülte a nyilvánosságot.

A gazdag amerikai fogorvos többször is hangoztatta, hogy törvényesen járt el és megdöbbent, amikor kiderült, hogy vadásztársaival Zimbabwe egyik értékes állatát ölték meg.A 13 éves, fekete sörényéről ismert Cecilt július elején egy éjszaka egy gépkocsival húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót Palmer íjjal lőtte meg, de az állat csak később pusztult el.

Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megszigorították a nagyvadak - oroszlánok, elefántok, leopárdok - vadászatát. Három nagy amerikai repülőtársaság pedig betiltotta járatain a vadásztrófeák szállítását.