Cavendish nyerte a Tour első szakaszát

-

A brit Mark Cavendish nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati első szakaszát.


A Mont Saint-Michel és Utah Beach közötti 188 kilométeres etap megnyerése volt a 27. szakaszgyőzelem a Dimension Data versenyzőjének pályafutása során. A világ leggyorsabb kerekesének tartott 31 éves Cavendish így hamarosan utolérheti és akár meg is előzheti az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t, aki 28 etapsikert ünnepelhetett. Ha ez sikerül neki, már csak a belga Eddy Merckx (34) lesz előtte.


A szombati szakaszon a német Marcel Kittel végzett a második, a zöld trikót az elmúlt négy alkalommal megnyerő szlovák Peter Sagan pedig a harmadik helyen. A címvédő brit Chris Froome a 25. helyen zárt. A kétszeres Tour de France-győztes spanyol Alberto Contador a táv felénél bukott.

„Zúzódások vannak a vállán, a könyökén és az ágyékán is. Első ránézésre úgy tűnik, nem tört el semmije, fájdalomcsillapítót kapott” – nyilatkozta a verseny orvosa. Később a célegyenesben is történt egy tömegbaleset.

A 103. Tour de France 22 csapatának 198 indulója összesen 3535 kilométert tesz meg. A 21 szakaszból álló viadalon két szünnap, két egyéni időfutam és öt hegyi befutó lesz.

Vasárnap a Saint-Lo és Cherbourg-Octeville közötti 182 kilométer vár a mezőnyre.