Castrót annyira megérintette a pápa bölcsessége, hogy talán megtér

Fotó: MTI/MTVA / Gregorio Borgia

-

Közel egyórás magánaudiencián fogadta Ferenc pápa Raúl Castro kubai elnököt a Vatikánban. Castro később közölte: mélyen megérintette Ferenc pápa bölcsessége és szerénysége.


„Elolvasom a Szentatya összes beszédét, ha Ferenc pápa továbbra is így fog beszélni, én is, aki kommunista vagyok, elkezdek imádkozni, és nem tréfából mondom, talán visszatérek a katolikus egyházba”

– fogalmazott a kubai elnök. Hozzátette: ígéretet tesz arra, hogy Ferenc pápa kubai tartózkodása alatt részt vesz az egyházfő által bemutatott összes misén. Raúl Castro megjegyezte, hogy Ferenc pápa jezsuita és ő is a jezsuitáknál végezte iskoláit.

A Vatikánból való távozáskor Raúl Castro elmondta, köszönetet mondott Ferenc pápának a Kuba és az USA közötti diplomáciai közeledésben való közreműködéséért. Az USA és Kuba között tavaly decemberben indult el a diplomáciai nyitás. Mint kiderült, a két ország között személyesen Ferenc pápa és a vatikáni diplomácia közvetített. Ferenc pápa a szeptember 22-én az Egyesült Államokban kezdődő apostoli látogatása előtt Kubában is megáll.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő később hozzátette, a találkozón a pápa kubai látogatásainak részleteit is egyeztették. Az egyházfő szeptemberben látogat a szigetországba.