Cartier-Bresson, Capa és a többiek

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Két fantasztikus kiállítás nyílt a Nagymezőben. A Magnum Photos fotóügynökség legelső csoportos kiállításának képei a Mai Manóba (Elsők), az új vándorkiállítása pedig a Capa Központba (Kontaktok) jön. A fotókat hétfő estétől egészen augusztus 24-ig meg lehet nézni.


Hogy kerülnek most elő az Elsők?

A képek ötven évig két ládába voltak zárva - valaki gondosan elcsomagolta őket, de előkerültek. A két legnagyobb magnumos név, Robert Capa és Henri Cartier-Bresson mellett a többi legendás alak - Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath - képei az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában voltak. A gyűjteményt, mielőtt elcsomagolták volna, csak pár hónapig lehetett látni Ausztriában. Na de most.


-


Henri Cartier-Bresson

„A Magnum együtt gondolkodó közösség, egy közös emberi tulajdonság, a kíváncsiság megtestesítője és tisztelet az iránt, ami a világban történik és annak vágya, hogy azt vizuálisan leírjuk.”

Mi lesz a Kontaktokon?

A Capa Központban annak lehet utánanézni, hogyan születtek azok a képek, amiket ma már mindenki ismer. Henri Cartier-Bresson alapítótag volt, a fiatalabbak munkáját a kontakt csíkok alapján bírálta el. A kiállításon hetven ilyen másolatot lehet megnézni a végleges fotókkal együtt (a mesteren kívül Eve Arnold, Rene Burri, Philippe Halsman, Elliott Erwitt, Jim Goldberg, Alec Soth, Paolo Pellegrin és Trent Parke munkáit). A fotózott események pedig: a normandiai partraszállás (Robert Capa), az 1968-as párizsi diáklázadások (Bruno Barbey), Robert Kennedy temetése (Paul Fusco), a vietnami háború (Philip Jones Griffiths), a szeptember 11-i terrortámadásról (Thomas Hoepker). Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Davisen keresztül a Beatlesig, politikusok, színészek, művészek és zenészek ismertté vált portréit szintén kiállítják.


- - - - - - - - - - -