Cápatámadás érte, mégis védené az állatokat

Fotó: Biosphoto / GÈrard Soury

-

A cápák védelméért kampányol a dél-kaliforniai Maria Korcsmaros, akit fél éve úszóedzés közben ért súlyos cápatámadás Newport Beach közelében.


A 52 éves, háromgyermekes aerobik- és fitnesztréner egy hosszútávú triatlonversenyre edzett májusban, amikor feltehetően egy fehér cápa támadt rá, és testének jobb oldalán súlyos sebeket ejtett a harapásával: jobb karja, bordái, tüdeje és medencéje is megsérült.

Fél évvel a súlyos baleset után Korcsmaros plakátokat osztogat és arra kéri az embereket, hogy írják alá a petíciót, amely nagyobb védelmet garantálna a cápáknak - számolt be róla egy Orange megyei újság.

Korcsmaros szerint kegyetlenség, hogy uszonyuk megszerzése miatt vadásznak a cápákra. "Azért, mert egy cápa megharapott, nem gondolom, hogy egy cápának el kellene pusztulnia a cápauszony leves miatt" - jelentette ki.

A versenyző azonban a támadás óta még nem érzi magát teljes biztonságban a nyílt vízben. Októberben egy San Diego partjainál rendezett triatlonviadalon vett részt, ahol a "túlélők" - elsősorban gyógyult rákbetegek - csoportjában úszott. Mint elmesélte: sokan voltak körülötte, ez csökkentette félelmét.

Korcsmaros elmondta, szeretne minél többet megtudni a cápákról, és arról, hogyan lehetne biztonságban, ha visszatér a nyílt vízi úszáshoz. Hozzátette: 16 éves fia arra készül, hogy egyszer cápák között búvárkodjon.