Cantona két évre megvendégel egy menekült családot

Fotó: AFP / MIGUEL MEDINA

-

A spanyol polgárháború elől menekülő nagyszülei inspirálták a Manchester United legendás focistáját.


Legalább két évig szállást ad, és etet egy menekült családot Eric Cantona, a Manchester United legendás játékosa. A döntését spanyol polgárháború elől menekülő nagyszülei inspirálták.

„A marseille-i hatóságok bevonásával szerveztem meg ezt” – nyilatkozta Cantona egy francia rádiónak, azt is elárulva, hogy egy kis házról, kertről és élelemről gondoskodik majd a család számára.

„Ha szállást adsz valakinek, akinek nincs munkavállalási engedélye, enniük akkor is kell – folytatta az egykori francia válogatott játékos. – Az anyai nagyszüleim spanyol republikánusok voltak, akik gyalog, a Pireneusokon át menekültek el a Franco-rezsim elől. Ez a mi történetünk, és ez egyértelműen szerepet játszik a döntésemben.”

Cantona öt év alatt négy bajnoki címet nyert a Manchester Uniteddel, a csapat ikonikus edzője, Alex Ferguson a héten megjelent könyvében azt írta, a karrierje során összesen csupán négy olyan játékossal dolgozott, akiket világklasszisnak nevezhet – köztük volt a francia is.

Cantona a visszavonulása után színész lett, jelenleg egy párizsi színház Victor című darabjában játszik, de filmekben is szerepel, például a Franciaországban szerdán bemutatott Les Rois du monde-ban (A világ királyai).


Beckham nem sértődős

Ferguson fent említett négy világklasszisa Cantona mellett Paul Scholes, Ryan Giggs és Cristiano Ronaldo. Nincs köztük David Beckham, akit szembesített is ezzel a BBC. A manapság szintén színészi karrierre vágyó Bechkam nem sértődött meg, mondván „Fergusonnak igaza van, ő minden idők legnagyobb menedzsere”.