Canterbury érseke megérti a migrációtól rettegőket

-

Az anglikán egyház legmagasabb rangú papja szerint felháborító, ha a jogos félelmeket rasszizmusnak minősítik. Az egyház ugyanakkor nem foglal állást az EU-s népszavazás ügyében.


„Valódi és indokolt” a britek félelme a tömeges bevándorlás miatt – jelentette ki csütörtök este adott interjúban Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legmagasabb rangú papja. Az érsek szerint „abszolút felháborító”, hogy rasszizmusnak minősítik ezeket a legitim aggályokat. „Valódi a félelem. Nagyon fontos, hogy ezt meghallgassuk és kezeljük” – mondta Welby, aki példaként a lakhatást, a munkahelyeket és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést említette.

Az érsek azt is bejelentette, hogy az anglikán egyház nem foglal állást a június 23-ra kitűzött, az ország EU-tagságáról szóló népszavazás ügyében, mivel a főpap szerint nem hivatkozhatnak arra, hogy Isten milyen szavazatot vár el. Welby szavait ugyanakkor üdvözölték a kilépés támogatói, akiknek egyik fő érve épp a migráció: azt mondják, Nagy-Britannia nem tudja távol tartani a menekülteket és migránsokat, ha tagja marad az EU-nak.