Cameron távozásáért tüntetnek a Downing streeten

Fotó: MTI/AP / Tim Ireland

-

Hiába beszélt a brit miniszterelnök arról, hogy néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában lévő részvényeit eladta, az emberek a fejét követelik.


Londonban tízezrek tüntetnek David Cameron lemondását követelve - írja a Daily Mail.


Az emberek azután vonultak utcára, hogy kiderül: David Cameron néhai édesapja, Ian Cameron üzleti tevékenysége révén keveredett bele a panamai offshore-botrányba. A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumokból kiderült ugyanis, hogy a 2010-ben elhunyt Ian Cameron társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével. David Cameron ráadásul csak a botrány kirobbanása után három nappal ismerte el, hogy neki is voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt az érdekeltségét 2010-ben - abban az évben, amikor Nagy-Britannia miniszterelnöke lett - eladta.

A tüntetők most mégis a távozását követelik. "Cameronnak mennie kell" - ezt írták a táblákra, amelyekkel az utcára vonultak. Tiltakozás közben füstbomba is robbant a Downing streeten.