Cameron példáját követné a Jobbik az EU ügyében

-

Vona Gábor szerint itt az idő, hogy a magyarok is az EU-szerződés módosítását kérjék. Jó, hogy vita van a bevándorlásról vagy a halálbüntetésről, de a lényeg szerinte nem ez, hanem az élelmiszer-önrendelkezés.


Történelmi lehetőséget lát Vona Gábor, a Jobbik elnöke abban, hogy választási győzelme után David Cameron brit miniszterelnök kezdeményezte az európai uniós csatlakozási szerződés módosítását. „A kapu kinyílt, nem is olyan kicsi kapu, nekünk is be kell lépni” – mondta kedden a parlamentben, napirend előtti felszólalásában Vona, aki szerint Magyarországnak is kérnie kell a csatlakozási szerződés módosítását.

A Jobbik elnöke ugyan örül annak, hogy vita indult a halálbüntetésről vagy a bevándorlásról, de úgy véli, nem ezekben a témákban kellene frontot nyitni az EU-val szemben, hanem gazdasági ügyekben. Hiába jók ugyanis a magyar gazdaság mutatói – mondta Vona –, ha ezt az emberek mikroszinten nem tapasztalják. A magyar gazdaság „tönkretételében” pedig a Jobbik elnöke szerint komoly szerepe volt az EU-nak. Vona ezért úgy változtatna az EU-szerződésen, hogy az lehetővé tegye az élelmiszer-önrendelkezést és a piacvédelmet.

A kormány nevében Magyar Levente külgazdasági és külügyi államtitkár reagált, aki azt mondta: a jólét garanciája Magyarország számára csak az EU-tagság lehet, de az persze csak a kereteket szabja meg, amelyeken belül mozogni lehet. Szerinte a kormány egyetért abban, hogy a magyar élelmiszeripart újjá kell építeni, és erre már történtek is lépések, illetve a keleti nyitás egyik célja épp az új piacok felderítése.