Cameron: nem volt valami nagyszerű hetem

Fotó: POOL / FRANCOIS LENOIR

-

A brit kormányfő elismerte, hogy kezelhette volna szerencsésebben is a panamai offshore-botrány kirobbanása után a személyes pénzügyeit érintő kérdéseket.


David Cameron a kormányzó Konzervatív Párt politikai aktivistáinak Londonban rendezett tavaszi kongresszusán kijelentette: egyedül ő hibáztatható az ügy kipattanása utáni kommunikációs zavarokért, "nem a Downing Street, nem a névtelen tanácsadók".


Nem volt valami nagyszerű hetem, tudom, hogy jobban is kezelhettem volna ezt az ügyet, és jobban is kellett volna kezelnem (...) Levonom a tanulságokat, és tanulok belőlük

- fogalmazott a küldöttek nagy tapsa közepette a brit miniszterelnök. Hozzátette: a teljes átláthatóság érdekében évekre visszamenőleg nyilvánosságra hozza adóbevallásainak erre az ügyre vonatkozó részleteit. Hangsúlyozta: a brit miniszterelnökök és a politikai pártok vezetői közül ő lesz az első, aki ezt a lépést megteszi.

Ahogyan arról a Vs.hu is írt, David Cameron néhai édesapja, Ian Cameron üzleti tevékenysége révén keveredett bele a panamai offshore-botrányba.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumokból kiderült ugyanis, hogy a 2010-ben elhunyt Ian Cameron társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

A brit sajtóban a héten több bíráló írás is megjelent Cameron édesapjának cégéről. A The Guardian című vezető baloldali brit napilap például azt írta, hogy az 1980-as évek elején Blairmore Holdings néven alapított cég három évtizeden át "egyetlen penny" adót sem fizetett Nagy-Britanniában. A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

David Cameron ráadásul csak a botrány kirobbanása után három nappal - és több, meglehetősen bizonytalan hivatalos nyilatkozat után - ismerte el, hogy neki is voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt az érdekeltségét 2010-ben - abban az évben, amikor Nagy-Britannia miniszterelnöke lett - eladta. A Downing Street e héten közzétett hivatalos adatai szerint Cameron és felesége 1997-ben vásárolt részesedést a Blairmore-ban 12 497 fontért, 4,8 millió forintért, és a házaspár 2010-ben 31 500 fontért, 12 millió forintért adta el a részvénycsomagot.


Újabb csontváz esett ki a szekrényből

Az Independent a héten pedig arról írt, hogy David Cameron feleségének, Samatha Cameronnak speciális divattanácsadója volt, aki 53 ezer fontot, átszámítva több mint 20 millió forintot keresett. A korábban modellként dolgozó Rosie Lyburnről van szó, akinek a nagyapja egy ismert tory politikus, Lord Elliott, és sajtóhírek szerint jóban van Vilmos herceggel és Kate Middletonnal is. A lap azt írja, hogy Lyburnt tavaly, a választások után vették fel, éppen akkor, amikor a konzervatív kormány általános megszorításokat vezetett be.