Cameron még nem tudja, mi lesz az angliai magyarok ellátásával

Fotó: MTI/EPA / ANDY RAIN

-

A brit miniszterelnök a BBC-nek azt mondta: annyi biztos csak, hogy négy évig nem jár majd teljes ellátás, de a részleteket később fogják kidolgozni.


David Cameron először adott interjút a pénteki EU-csúcs óta. A BBC a brit EU-tagságról meghirdetett júniusi népszavazásról, illetve az Unióval kötött megállapodásról kérdezte a kormányfőt, közte arról a kompromisszumról is, amely szerint az Egyesült Királyság négy évig korlátozhatja az EU-ból újonnan érkező bevándorlóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

A már ott dolgozókat ez nem érintené, de mint kiderült, részletek, például hogy mikor, mekkora összegű ellátást kaphatnak majd az ez után érkezők, még egyáltalán nincsenek.

“Csak annyit tudunk, hogy kezdetben nem jár majd ellátás, a teljes ellátás pedig csak négy év múlva", mondta a kormányfő; és hozzáfűzte: mindenkinek először befizetnie kell, és csak utána vehet ki pénzt a rendszerből.

Arra a kérdésre, hogy akkor például egy magyar bevándorló hat hónap múlva megkaphatja-e az ellátások 90 százalékát Cameron megismételte, hogy a teljes ellátás csak négy év után jár majd, írja az Independent.

Eredményként értékelte, hogy bár az újonnan érkező uniós munkavállalók külföldön élő gyermekei után járó családi pótlékot nem sikerült teljesen megszüntetni, de az összegét azonnal csökkenteni fogják.

A kilépésről azt mondta: ugrás lenne a sötétbe és Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van, ha az EU tagja marad. A kilépés nem vetne véget a menekültek érkezésének sem, figyelmeztetett.