Cameron Hollande-dal együtt látogatta meg a Bataclant

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

A brit miniszterelnök az Iszlám Állam elleni harcban is együttműködne a franciákkal.


David Cameron brit miniszterelnök a héten olyan javaslatot terjeszt be a parlament elé, amellyel azt szeretné elérni, hogy Nagy-Britannia is részt vegyen Szíria bombázásában. Cameron másrészt a francia titkosszolgálattal is szorosabb együttműködést szeretne.


Emiatt utazott el hétfőn Párizsba, ahol Francois Hollande francia elnökkel is találkozott, akivel a terrortámadás egyik helyszínénél, a Bataclan koncertteremnél közösen rótták le tiszteletüket.

Közös sajtótájékoztatójukon a brit miniszterelnök kijelentette,


Határozottan támogatom Hollande elnök döntését az Iszlám Állam szíriai bombázásról. Az a határozott meggyőződésem, hogy Nagy Britanniának is ezt kell tennie.

Szerinte országa és Franciaország közös veszéllyel áll szemben, ami ellen együtt kell fellépniük, részben az információik megosztásával, részben az Európába visszatérő harcosok problémájának megoldásával.

Hollande arról beszélt, hogy Charles de Gaulle-ról elnevezett repülőgép-hordozójuk megérkezett a térségbe, így az is bekapcsolódik a szíriai légitámadásokba. Mint mondta, politikai megoldást is keresnek, de az biztos, hogy annak nem lehet része Baszár el-Aszad szír elnök.

Szerinte az európai titkosszolgálatoknak szorosabban kéne együttműködni, és azt a véleményét is megerősítette, hogy a menekültek nem egyenlőek a terroristákkal.