Cameron: Brüsszel a hibás a tamponáfa miatt

Fotó: iStockphoto / Artfoliophoto

-

Újabb front bontakozik ki az Egyesült Királyság és az Európai Bizottság vitájában. A londoni kormány szerint Brüsszel tehet arról, hogy áfát kell fizetni a tampon után, miközben a krokodilhús vásárlása áfamentes. A Bizottság visszadobta a labdát, mert minderről a tagállamok döntöttek.


Brüsszel a hibás –David Cameron brit miniszterelnök így hárította el azt a javaslatot, hogy csökkentsék a tampon áfáját nulla százalékra. A politikus a londoni parlamentben mindenesetre megígérte, hogy lobbizni fog az Európai Bizottságnál az adócsökkentés érdekében.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője kedd déli sajtótájékoztatóján visszautasította a brit kormány vádjait, mondván, az áfa szabályozásáról, így az adómértékről nem a bizottság döntött, hanem a tagországok, ráadásul egyhangúlag. Így a nullaszázalékos áfa is csak azoknál a termékköröknél lehetséges, amelyeket az országok jóváhagytak. Vanessa Mock azt mindenesetre megígérte, hogy a forgalmi adó mértékéről szóló, jövőre várható bizottsági indítvány kidolgozásakor figyelembe veszik a britek érveit is.

A javaslat logikusnak tűnik annak fényében, hogy a briteknél nem csak a tömegközlekedés áfamentes, de általános forgalmi adó megfizetése nélkül lehet vásárolni olyan alapvetőnek aligha nevezhető termékeket is, mint a krokodilhús. A tampon azonban a szigetország adóhivatala szerint a „nem alapvető luxuscikkek” közé tartozik, így legfeljebb a kedvezményes adókörbe tartozhat – és tartozik 2000 óta –, az adómentesbe nem.

A brit nők persze így is szerencsésnek tudhatják magukat, hiszen a tampon esetében csupán 5 százalékos forgalmi adót kötelesek megfizetni. Magyarországon ez a szint 27 százalék, és mint az Origo kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban elmondta, nem is tervezik a ráta csökkentését.

Az EU-ban egyébként az Európai Bizottság összesítése alapján egyedül Írországban nem kell áfát fizetni a női higiéniai eszközök, így tampon után sem.