Cameron: Blatter lemondása lehetőség a foci megtisztítására

Fotó: AFP / KIRSTY WIGGLESWORTH

-

A FIFA-botrány miatt a vasárnap kezdődő G7-találkozó fő témájává is a korrupció elleni harcot tenné a brit kormányfő.


A kormányzati és üzleti korrupció elleni összehangolt, globális fellépésre szólítja fel David Cameron brit miniszterelnök a világ legfejlettebb hét ipari hatalmának (G7) vezetőit a csoport vasárnap kezdődő kétnapos bajorországi csúcstalálkozóján. A Downing Street szombati tájékoztatása szerint Cameron a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) elborító korrupciós botrány kapcsán a csúcstalálkozó egyik fő napirendi pontjává kívánja tenni a korrupció elleni harcot.

A londoni miniszterelnöki hivatal közlése szerint a brit kormányfő a G7-találkozón felszólalva kifejti majd, hogy a korrupció globális jelenléte ugyanúgy közismert, mint ahogy a FIFA esetében is az volt, csak


valamiféle nemzetközi tabu akadályozta eddig, hogy egyenesen rámutassunk a felelősökre.

Cameron szerint Joseph Blatter FIFA-elnök lemondása lehetőséget teremt a labdarúgás világának megtisztítására, de arra is, hogy a korrupciót szélesebb körben is „végre kezelésbe vegyük”.

A brit kormányfő részleteiben előzetesen ismertetett beszéde szerint a korrupció a demokrácia ádáz ellensége, emellett az üzleti tevékenységet is tönkreteszi.

Világbanki és OECD-adatokat idézve Cameron a G7-értekezleten kifejti, hogy a korrupció világszerte átlagosan 10 százalékkal emeli az üzleti tranzakciók költségeit, egyes fejlődő országokban akár 25 százalékot is hozzáadhat a beszerzési költségekhez, és évente globálisan ezer milliárd dollárra tehető a megvesztegetésre kifizetett összeg. Cameron szerint a korrupció összességében a globális hazai össztermék (GDP) 5 százalékát emészti fel minden évben, de a nemzetközi fórumokon „nem esik elég szó a korrupcióról, és ezen változtatni kell”


Fel kell mutatni ugyanazt a bátorságot, amellyel a FIFA-t is sikerült leleplezni, és meg kell törni a korrupciót övező hallgatás tabuját.


A vasárnap kezdődő G7-találkozót megelőzően szombaton szélsőjobboldali tüntetők vandálkodtak Lipcsében.