Cameron adóügyei: "nem szokatlan, hogy a szülők ajándékot adnak"

-

200 000 fontot - mintegy 77 millió forint - kapott édesanyjától ajándékba a brit miniszterelnök, és ez akár átszámítva 30 millió forint adómegtakarítást is jelenthetett, számolták ki szakértők, miután Cameron, pénzügyei tisztázására nyilvánosságra hozta az elmúlt években keletkezett jövedelmét és az utánuk fizetett adót. A dokumentumokban egyébként nincs semmi, ami törvénytelenségre utal, nyilatkozták adóügyi szakemberek a brit sajtónak.


A brit miniszterelnök kétszer 100 000 fontot kapott édesanyjától ajándékba 2011-ben, miután 2010-ben 300 000 fontot örökölt édesapja halála után. Utóbbi még éppen nem volt adóköteles összeg - ennek határa 325 ezer font -, míg ha az ajándék is örökségként érkezett volna, David Cameron-nak 70 és 80 000 millió forint közötti örökösödési adót kellett volna fizetnie, számolták ki szakértők.

Az adatok a miniszterelnök pénzügyeiről frissen nyilvánosságra hozott dokumentumokból derültek ki. A miniszterelnöki hivatal szerint a kormányfő édesanyja valamennyi testvérnek, így Cameron nővéreinek is adott egy nagyobb összeget.

A BBC-nek nyilatkozó, adóügyekre szakosodott ügyvéd azt mondta: a nyilvánosságra hozott adatokban semmi nincs, ami kételyre adna okot.


Nem szokatlan, hogy a szülők megajándékozzák gyermekeiket. Itt legfeljebb az összeg nagyobb, mint máshogy lenne,

mondta.

A miniszterelnök az után hozta nyilvánosságra az adatokat az elmúlt években kapott jövedelméről és a befizetett adóról, hogy kiderült: tulajdonrésze volt elhunyt édesapja offshore cégében, amelyik viszont sajtóhírek szerint három évtizeden át nem fizetett adót Nagy-Britanniában.

David Cameron csak napokkal a panamai offshore-botrány kipattanása után ismerte el, hogy neki is voltak részvényei, de, mint közölte, azokat még 2010-ben eladta. Szombaton, miután elismerte, hogy "kezelhette volna jobban" a pénzügyeit, megígérte, hogy minden részletet nyilvánosságra hoz ezekről 2010-től, vagyis attól az évtől kezdődően, amikor miniszterelnök lett.

Blairmore Holdings néven alapított cég eladásából a kormányfőnek és felségének együtt 19 ezer font haszna származott - ám Cameron része éppen alatta maradt annak, mint amekkora összeg után már adót kell fizetni.

A dokumentumokból kiderül még, hogy a miniszterelnöknek 2014-2015-ben 200 000 font - mintegy 77,4 millió forint - adóköteles jövedelme keletkezett, amely után 76 000 font - 29,4 millió forint - adót fizetett.

Jövedelme éppen elég nagy volt ahhoz, hogy profitáljon abból a 2013-as rendeletből, amely 50-ről 45 százalékosra mérsékelte az adófizetés felső határát azoknál, akiknek jövedelme meghaladja a 150 ezer fontot.