Caitlyn Jennert kitüntették, és ő mindenkit megríkatott

Fotó: Getty Images / Kevin Winter

-

Caitlyn Jennernek ez volt az első nagy nyilvános színre lépése, mióta az idén bejelentette, hogy nő lett, majd Bruce Jennerből Caitlynné alakult. Biztosra akart menni, hogy átmenjen az üzenete a transznemű közösség ügyének a fontosságáról.


Caitlyn Jennert az Arthur Ashe nevét viselő díjjal tüntették a bátorságáért a sportkiválóságokat díjazó esten, az ESPY Awardson. A közönség kétszer is állva tapsolta, tízperces beszédével pedig minden jelenlévőt meghatott.A kitüntetést a teljes nemváltáson nemrég átesett transznemű Jenner arra használta, hogy felhívja a figyelmet a transzközösség küzdelmeire, és név szerint említette a múlt hónapban Mississippiben meggyilkolt 17 éves transznemű lányt, Mercedes Williamsont, és az áprilisban öngyilkosságot elkövető transznemű fiút, Sam Taubot.

Az érzelmes hangvételű beszédben azonban kitért arra is, hogy számára mit jelentett megtenni az utat, amelyen olimpiai bajnokból transznemű aktivista, majd a Vanity Fair címlaplánya lett, és külön kérte, hogy a divatrendőrség bánjon kíméletesen a ruhaválasztásával, mert ez még új neki.Jenner ugyanakkor felelősséget vállalt azért is, hogy átalakítsa a társadalom viszonyát a transzneműek ügyéhez, és hogy népszerűsítse azt az egészen egyszerű elvet, hogy az embereket azért fogadják el, akik, és hogy magától értetődő legyen, hogy mindenki más.


A transzneműeknek kijár egy alapvető dolog: megérdemlik a tiszteletet, és ez a tisztelet egy sokkal együtt érzőbb közösséget, egy empatikusabb társadalmat, és végső soron mindannyiunknak egy sokkal jobb világot hozhat létre.

Caitlyn Jennernek ez volt az első nagy nyilvános színre lépése, mióta az idén bejelentette, hogy nő lett, majd Bruce Jennerből Caitlynné alakult. Biztosra akart menni, hogy átmenjen az üzenete:

„Nagy megtiszteltetés, hogy a bátorság szót kötik össze az életemmel, de a mai estén egy másik szó is eszembe jut, és ez a szerencsés. Sokkal tartozom a sportnak. A világot nyitotta meg előttem. Személyiséget adott nekem. Ha valaki bántani akart, hát én voltam a futball csapat legértékesebb játékosa, szóval ez nem lehetett probléma. És ez érvényes ma este is. Kicsúfolhatnak, viccet csinálhatnak belőlem, megkérdőjelezhetik a szándékaimat, csak tessék. Mivel az igazság az, hogy elbírok vele. De az a több ezer kölyök, aki épp most próbál megbarátkozni azzal, hogy ki is valójában, nem ezt érdemli. Szóval azoknak, akik még mindig azon tűnődnek, hogy ez az egész miről is szól, hogy a bátorságról-é, vagy a botrányról, esetleg a hírnévről, azt tudom mondani: arról szól, ami ez után történik majd. Ez nem csak egy ember ügye. Sok ezer emberé. Nemcsak rólam szól, hanem arról, hogy elfogadjuk egymást. Mindannyian mások vagyunk. Ez nem rossz dolog. Ez jó dolog.”Az Arthur Ashe-díjat azoknak ítélik meg, akiknek a bátorsága túlmutat a sporton. Korábban Muhammad Ali, Billie Jean King és Nelson Mandela is a díjazottak között volt.

Cikkünket Caitlyn Jennerről és transznemű aktivizmusáról itt olvashatja.