Cáfolják, hogy Moszad-ügynököt végzett ki az Iszlám Állam

Fotó: AFP / SAFIN HAMED

-

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legutóbbi videóján lefejezett, Kelet-Jeruzsálemből származó fiatalembernek semmi köze sem volt a Moszadhoz vagy más biztonsági szervezethez – mondta Móse Jaalon védelmi miniszter szerdán az izraeli közszolgálati rádióban.


A radikális iszlám elterjedt a Közel-Keleten, és a térség stabilitását fenyegeti – hangsúlyozta a tárcavezető. Izraelből több tucat arab fiatal csatlakozott eddig az Iszlám Államhoz és ment harcolni Szíriába és Irakba. „Többen közülük meghaltak, másokat elfogtak, vagy visszatértek, de ez nem egy széles körű jelenség az arabok között”- tette hozzá Jaalon, aki szerint az IÁ-nak az internet révén nem ütközik nehézségekbe tanainak a terjesztése.


A rádióban megszólalt a kivégzett Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam testvére, Ahmed is, aki szintén tagadta, hogy Mohamed a Moszad ügynöke lett volna. Szerinte testvérét azért ölték meg, mert megpróbált elszökni és hazatérni.

Ahmed szavai szerint fizetés és házasság hamis ígéretével csábították Törökországon át az Iszlám Államba, ahol öt hónapon át Szíriában harcolt. Családja előzőleg nem tudott elutazási szándékáról, majd a Facebook és telefon segítségével ismét kapcsolatba léptek egymással. Édesanyjuk egészsége megromlott, és kétszáz dollárt küldtek neki a hazatéréshez, de ekkor az Iszlám Állam képviselői letartóztatták.

Az izraeli hatóságok januárban bejelentették, hogy elfogtak hét arab állampolgárt, akik megpróbálták létrehozni az Iszlám Állam helyi szervezetét. Izraelben jelenleg 1,4 millió ember, az ország mintegy húsz százaléka arab nemzetiségű, az 1948-ban megalakult zsidó államban maradt 160 ezres arab lakosság leszármazottai.