Cáfolja Lázárt az Európai Bizottság egyik illetékese

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Lázár János csütörtöki Kormányinfóján azt állította, hogy a lakossági energetikai korszerűsítésekre a következő időszakban az Európai Bizottság nem biztosít vissza nem térítendő támogatásokat. Ezt a Magyar Energiahatékonysági Intézet és az Európai Bizottság illetékese is tételesen cáfolja.


A magyar állam csak visszatérítendő támogatást biztosít az uniós keretből az otthonok energiafelújítása számára, mivel az EU új szabályai alapján a lakosság nem kaphat Brüsszelből vissza nem térítendő forrást – mondta Lázár János a Kormányinfón. Hozzátette, hogy azért a magyar állam próbálja majd segíteni a lakástulajdonosokat, mégpedig kamatmentes, de visszatérítendő támogatással. Ehhez majd az állami Magyar Fejlesztési Bank biztosít forrásokat.


A rendelkezésre álló uniós támogatást pedig a lakások helyett a közintézmények felújítására költik. Példaként óvodákat, iskolákat, közösségi célú helyiségeket említett, de idesorolhatók a kormányépületek és minisztériumok is. Indoklásként azt hozta fel, hogy a kormány ily módon szeretné az állam dologi kiadásait mérsékelni.


A vissza nem térítendő uniós támogatások megvonása ellen több szakmai szervezet – például a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. – is tiltakozik, a Nol.hu pedig azt írja, hogy a szervezetek kormánykörökből is megerősített, határozott álláspontja szerint az Európai Bizottság nemhogy tiltaná, hanem kifejezetten igényli, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat magyar magánlakások felújítására fordítsák.


Persze a kormánynak – mint a pályázatok közvetítőjének – joga van meghatározni a támogatások irányát, és azokat valóban fordíthatják lakások helyett közintézményekre.


Arról azonban szó sincs, hogy a lakossági körben csak visszatérítendő támogatásokat engedélyezne az Európai Bizottság – ezt már Mathieu Fichter, a DG Regio nevű főigazgatóság programvezetője mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője tolmácsolásában. Fichter szerint az Európai Bizottság egyértelmű szándéka, hogy az energiaszegénység csökkentése és az behozatal mérséklése érdekében a szóban forgó támogatásokat döntően a lakossági szektorban használják fel. Jávor szerint ezzel Lázárnak is tisztában kell lennie.