Cáfol a szociális szövetkezet, három megyében van munka és fizetés

-

Két MSZP-s politikus állt ki korábban azzal, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet 2,6 milliárdos uniós támogatással tűnt el. Jelentkezett a szövetkezet, amelynek igazgatósága közleményben cáfolta a sajtótájékoztatón elhangzottakat.


Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) közleményben reagált Bangóné Borbély Ildikónak, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőjének és Rónai Györgynek, a szocialisták debreceni elnökének korábbi sajtótájékoztatójára, ahol a képviselők azt állították, hogy a szövetkezet 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei eltűntek, munka nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, és nem tudják elérni a munkaadót.

A szövetkezet szerkesztőségünkkel azt közölte, hogy a pályázati támogatás utófinanszírozású, a munkavállalók bérének kifizetésére is csak a kifizetést igazoló bizonylatok megküldése után hívhatják le a támogatást. A pályázati kiírásnak megfelelően hátrányos helyzetű, alulképzett, tartós munkát kereső emberekkel kötöttek munkaszerződést, és már meg is kezdték az oktatásukat. Azok, akik az oktatáson részt vettek, és ezt sikeresen elvégezték, már vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken dolgoznak. Az oktatást nehezíti, hogy az emberek nagy része a kötelező oktatásokon sem jelenik meg – olvasható a szövetkezet közleményében. A munkabérekről az ESZOSZ azt írta, az elmúlt 5 hónapban zökkenőmentesen fizettek, júliusban azonban előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramjukban, ennek kiküszöbölésén dolgoznak.

Kerestük a szövetkezetet részletesebb információkért, de az ESZOSZ internetes oldalán megadott telefonszámon egyelőre nem sikerült elérni.