Búvárúszót, motorcsónakost, karatést díjaztak

-

A nem olimpiai sportágak tavalyi legjobb magyarjait díjazta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem olimpia sportágak szakmai tagozata.


Az évértékelő eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, szerte a világon több százmillióan, Magyarországon pedig, versenyszerűen vagy csak hobbiból, több mint 60 ezren hódolnak a nem olimpiai sportágaknak. Hozzátette: a kormány 2014 óta 270 millió forintról 402 millióra emelte ezen sportágak közvetlen támogatását, de jut nekik bőven a sportágak felzárkóztatási alapjából is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar versenyzők a nem olimpiai sportágak tavalyi világbajnokságain 34, míg az Európa-bajnokságokon 39 aranyérmet nyertek.

Szabó Bence főtitkár hangsúlyozta, hogy a MOB vezetése nem tesz különbséget az ötkarikás és a nem olimpiai sportágak között.

Mészáros János MOB-alelnök, a nem olimpia sportágak szakmai tagozatának elnöke úgy érzi, a magyar sportvezetés befogadta őket a MOB-ban: "akárkihez fordulunk, megértő fülekre találunk, és segítséget kapunk". Hozzátette: több sportáguk is ott áll az olimpia kapujában, ezek 2020-ben vagy 2024-ben felkerülhetnek a játékok műsorára.

Az évértékelő keretében 22 sportágban összesen 35 elismerést adtak át a tavalyi világ- és Európa-bajnokságokon dobogós versenyzőknek. A díjazottak között volt a háromszoros világbajnok, kétszeres világcsúcstartó búvárúszó, Senánszky Petra, a karatés vb-aranyérmes Szepesi Csenge, a vb-t és Eb-t is nyert motorcsónak-versenyző, Bodor Péter, valamint a férfi sakkválogatottal Eb-bronzérmes Rapport Richárd.

A tagozat tavaly elhunyt korábbi elnökének tiszteletére alapított Leyrer Richárd Sportvezetői Díjat Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, a világszövetség alelnöke kapta. Az indoklásban az szerepel, hogy Nyíri Iván vezetése alatt a hazai szövetség számos világversenyt rendezett Magyarországon, miközben az uszonyos úszás az elmúlt évek egyik legeredményesebb nem olimpiai sportága volt.