Buttonnak nincs sok öröme a Forma-1-ben, várhatóan visszavonul

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

Szinte tényként kezeli már a brit sajtó, hogy a McLaren világbajnoka a hétvégi Japán Nagydíjon bejelenti a visszavonulását.


Jenson Button az elmúlt hetekben „tojok-az-egészre" üzemmódba kapcsolt, több interjúban is szokatlanul nyíltan beszélt, a legutóbbi nagydíjon, Szingapúrban pedig a csapatával váltott rádióüzenetekben sem óvatoskodott. Röviden, a 2009-es világbajnok fütyül a McLaren PR-szabályaira, minden bizonnyal azért, mert egyre közelebb áll a visszavonuláshoz.

A döntés érthető, a McLaren Honda első idénye szinte értékelhetetlen, a gyors és megbízható autóhoz csak a gyorsaság és a megbízhatóság hiányzik, és a Honda állandó ígéretei ellenére nem fejlődik a megfelelő ütemben a hajtáslánc.

Button Maldonadót őrültnek titulálta az ütközésük után – amelyért pedig kivételesen el sem meszelték a máskor valóban vakmerő venezuelait –, a McLaren utasításaira pedig csak flegmán visszakérdezett: „más egyebet?”


Buttoff?


Az alábbi, az időmérő edzés után készült interjúból szintén kiderül, mennyire nem érdeklik többé a sablonszövegek.A szomorú csak az, hogy mindez a közelgő visszavonulása miatt van. Azt már tudjuk, hogy hétvégén, a második otthonának tartott Japán Nagydíjon bejelent valamit. Azt már mondta, ha marad, csak a McLarennél folytatja. Azt pedig tudjuk, hogy ennek mennyi értelme van pillanatnyilag.

„Csak akkor élvezed a vezetést, ha győzelemért harcolhatsz, vagy legalább esélyed van elérni valamit” – nyilatkozta kedden. Noha a McLarennek opciója van rá 2016-ra is, aligha tesz keresztbe a 35 éves versenyzőnek, ha valóban abba akarja hagyni. Button pedig azt mondja, „már meghoztam a döntésemet, ez a lényeg”.

A brit pilóta 278 futamon indult, csak Michael Schumacher és Rubens Barrichello állt rajthoz többször, 2000-ben mutatkozott be a Williamsnél, 2009-ben az F1 történetének egyik legszürreálisabb csapatával, az akkor távozó Honda hamvaiból újjászületett Brawnnal világbajnok lett, majd két évre rá ezüstérmet szerzett a McLarennel, igaz, messze lemaradva Sebastian Vetteltől. Összesen 15 versenyt nyert, az utolsót 2012-ben.

Button távozása vélhetően utat enged a McLaren tesztpilótájának, a GP2-t jelenleg vezető Stoffel Vandoorne-nak, vagy a tartalékpilóta Kevin Magnussennek.