Bútorra vágyik: irány Szlovákia!

Fotó: iStockphoto / Grigorev_Vladimir

-

A világon Szlovákiában a legolcsóbb az IKEA ismert könyvespolca – derül ki a Bloomberg felméréséből. A Billyért Magyarországon is jóval többet kell fizetni.


Szlovákiában érdemes Billy könyvespolcot vásárolni – derül ki a Bloomberg felméréséből. A hírügynökség csaknem ötven országban hasonlította össze az IKEA bútordarabjának árait, skálájuk másik végén Egyiptom található. Nem kis eltérésre kell gondolni: amíg északi szomszédunknál egy 200x80x28 centis polcért 54,9 eurót kell fizetni, az észak-afrikai országban csaknem száz eurónak megfelelő lírát.

A Bloomberg szerint az óriási különbséget az eltérő infláció magyarázza: amíg az európai országokban jelenleg alig változnak az árak – és akkor is inkább negatív irányba –, Egyiptomban tíz százalék körüli a pénzromlás.

A képlet persze nem ilyen egyszerű: az európai országokban például a válság óta többször emeltek áfát, ami értelemszerűen megdobta az árakat. Ez a helyzet Magyarországon is: részben a rekorder forgalmi adó is magyarázhatja, hogy nálunk még euróban számolva is jóval többet kell adni Billyért, mint Szlovákiában.A katalógusban szereplő 19 990 forintos ár nagyjából 64,6 eurónak felel meg, ami majdnem tíz euróval több a szlovákiainál. Hasonló árkülönbséget más terméknél is láthatunk. Az Ikea másik emblematikus áruja, a Köttbullar húsgolyó például Magyarországon 1990 forint, vagyis 6,4 euró, a határ másik oldalán pedig 5,49 eurót kell fizetni érte. Más kérdés, hogy a Szlovákiában érvényes, 20 százalékos és a magyarországi 27 százalékos adó közötti különbség jóval kisebb eltérést magyarázna.

A régió országai közül Romániában nagyjából a magyar árnak felel meg a polcért elkért 289 lej, Ausztriában azonban jóval drágább, 69,99 euróba kerül. Az euróövezet legtöbb országában egyébként a 69 euró a standard ár, a németeknél viszont csak 59 eurót kell adni érte.

Európán kívül ennél mélyebbre kell a pénztárcába nyúlni egy polcért. Egyiptomot a Dominikai Köztársaság követi a listán csaknem száz dollárnak (27 ezer forintnak) megfelelő árral, de Izraelben is csaknem 90 dollárnyi sékelt kér el az IKEA a Billyért.

A Billy-index 2009 óta létezik, a Bloomberg az IKEA aktuális katalógusa alapján hasonlítja össze az árakat, amelyeket dollárra átszámítva közöl. A svéd bútorlánc alapdarabjából 1979-es piacra dobása óta több mint 41 milliót értékesítettek világszerte.