Buszsofőrökből is hiány van

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A BKV-nál jobban keresnek, mint vidéken.


A bérkorrekció ellenére a buszos társaságok nem tudják felvenni a versenyt a munkaerőért folytatott harcban – írja a Magyar Nemzet. A BKV-nál hivatalosan 150-200 sofőr hiányzik, míg az érdekképviseletek 500 emberről beszélnek. A szakszervezeti képviselők szerint ugyanekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is.

Jelentős eltérések vannak a fizetések között. Egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot keres egy hónapban, a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak. A legnagyobb vidéki szolgáltató, a Volánbusz Zrt. szerint náluk bruttó 264 ezer (nettó 170 ezer) forintot keresnek a sofőrök, amihez még hozzájön havonta átlagosan 39 ezer forintos, üzemanyag-megtakarításért járó összeg, bruttó 40 ezer forint kafetéria, valamint háromszázalékos önkéntes nyugdíjpénztári támogatás.

A BKV szerint nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is, a létszámot intenzívebb hirdetéssel próbálják feltölteni, de a fő céljuk a versenyképes jövedelmek elérése.