Busásan támogatja az állam a tanári zaklatásról elhíresült iskolát

-

Alapítvány tartja fenn, de százmilliós költségvetési pénzből működik az a soroksári gimnázium, ahol a diákok, a szülők és az egyik tanár szerint is rendszeresen zaklatja és szexuális ajánlatokkal bombázza a lányokat egy földrajztanár. A pocsék eredményeket felmutató iskolát a megvádolt tanár fideszes kötődésű szülei vezetik, szerintük mindenki hazudik.


Elsőként az RTL Klub híradójának számolt be több szülő és az egyik, azóta kirúgott tanárnő arról, hogy a soroksári Qualitas Középiskola földrajztanára rendszeresen zaklatja a lányokat, órán is „perverz vicceket mesél, faggatózik a diákok szexuális életéről, sőt szexért jobb jegyet ajánl” nekik.

A történteket a VS-nek, a Hvg-nek és a Bors-nak is megerősítették névtelenül beszélő tanulók, sőt, az írásokhoz megjegyzéseket fűző korábbi diákok is. Ők sokkal erősebb szavakkal írták le a tanár viselkedését, aki nem mellesleg az alapítók fia, a házaspár pedig egyben az iskola igazgatója és igazgatóhelyettese is.

A tanár állítólagos sértő, alpári megjegyzéseit és ajánlatait nem idézzük, de


A lányokkal túl közvetlen volt mindig is, amikor elment mellettük megsimogatta a hátukat vagy már pofátlanul stírölte a feneküket vagy a mellüket, volt precedens rá hogy a szoknyában levő osztálytársnőmnek felhúzta a szoknyáját és mint egy kisgyerek kinevette és elszaladt....

– írta egy diák egy kommentben, az iskola egy volt tanulója pedig azt mondta a VS-nek, hogy a földrajztanár orális szexért cserébe ajánlott neki ötöst. Elmondása szerinte évek óta ez zajlik a Qualitasban, és szinte mindenki tudott róla az iskolában.


Legfeljebb zaklatás. Ha egyáltalán

Mostanáig senki nem állította, hogy szex is történt a tanár és tanítványai között. Ennek azért van jelentősége, mert ez lehet a választóvonal a nemi erkölcs elleni bűncselekmények és a „sima” zaklatás között, mondták kérdésünkre büntetőjogászok.

A XX. és a XXIII. kerületi rendőrkapitányság mindenesetre zaklatás gyanújával indított eljárást. A héten már elmaradtak a tanár órái, tudta meg a hvg.hu névtelenséget kérő iskolai forrásoktól. Ők azt mondták: azt is bejelentették a diákoknak, hogy jövő hétfőn egyáltalán nem lesz tanítás. Aznap hallgatják ki tanúként a pedagógusokat a rendőrségen.

A Büntető Törvénykönyv szerint a zaklatás az, amikor valaki „abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja.” A zaklatás megítélése súlyosabb, ha azt tanár követi el, ilyenkor akár két évig terjedő börtönt is kapni lehet érte.

Ez az elmélet, a gyakorlat pedig az, hogy:


Nagyon durván kell a zaklatást előadni, hogy következménye legyen.

– fogalmazott az egyik megkérdezett büntetőjogász, és a többiek tapasztalata is egybecsengett ezzel. Az eljárás során bizonyítani kell a rendszerességet, a tartósságot, és az elkövető szándékait is, ráadásul fontos, hogy a diákok, a szüleik, sőt a tanárok is beszéljenek.

A 2015-ös rendőrségi statisztika szerint a zaklatás miatt indult eljárásokban

  • 4700 esetben elutasították a feljelentést
  • 7924 esetben megszüntették a nyomozást.
  • Vádemelés 2572 esetben történt.

Ami pedig a 2015 első félévében lezajlott bírósági eljárásokat illeti, 845 embert ítélt el, 55-öt pedig felmentett a bíróság.


A félelem miatt csendben el is aludhat az ügy

Nem túl valószínű, hogy egy büntetőeljárásban sokan megszólaljanak, hiszen az arcukat és a nevüket nem vállaló gyerekek és a szülők közül többen is azt mondták: a tanárok hiába tudnak régóta arról, mi történik, nem mertek szólni, mert tartottak az alapító-igazgatótól és kapcsolataitól. Félnek a diákok és a szülők is, aki pedig nem félt, az sem ért el semmit azzal, hogy szólt, merthogy először iskolán belül próbálkoztak.

Az nem egyértelmű, hogy milyen „kapcsolatok” azok, amelyek annyira ijesztőek. Igaz, az igazgató 2014-ben a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje volt egyéniben és listán is Soroksáron, fia, a megvádolt tanár pedig ugyanazon a választáson az egyik szavazatszámláló bizottság Fidesz által delegált tagja. Az igazgató nem jutott be a civil szervezetek jelöltjei által dominált soroksári önkormányzatba, ahol kérdésünkre tömören azt mondták, hogy semmilyen kapcsolatuk nincs a Qualitasszal.


Minden a legnagyobb rendben

Mivel közpénzből működő, de alapítványú fenntartású iskoláról van szó, tanárainak nem kötelező a tagság a Nemzeti Pedagógus Karban, így annak etikai kódexe alapján sem lehet ellenük eljárást indítani.

Persze a normális az lenne, ha az iskola vezetése maga szabna gátat a tanár viselkedésének. A diákok szerint azonban korábban sem történt semmi, amikor panaszkodtak a földrajztanár viselkedésére, legfeljebb annyi, hogy a tanár igazgató apja őket vádolta hazugsággal. Az iskolát működtető alapítványt a földrajztanár szülei hozták létre, az alapítványban a tanár is kuratóriumi tag.

Több mint egy héttel ezelőtt az RTL-nek az iskola vezetése azt mondta: belső vizsgálatot indítanak az ügyben. Ezt azóta le is folytatták, és mint a soroksári igazgató szerdán a TV2-nek elmondta, azt állapították meg, hogy a „gyanúsítgatások alaptalanok”.

A kollégája dolgairól nyilatkozó tanárnőt március 1-ével elbocsátották, az igazgató szerint azonban nem azért, mert zaklatással vádolta fiát, hanem mert korábban is voltak már vele fegyelmi problémák, az utolsó csepp pedig a szalagavató bál volt, ahol a tanárnő „italozott, a bál után a diákokkal ezt tovább folytatta, és igen félreérthető helyzetekben készültek róla fotók.” Az iskola ügyvédje pedig arról számolt be, hogy a tanárnő korábban „hiányos öltözetben férfiak közé ment és ott megbotránkoztatóan viselkedett.”

A tanárnő viszont kitartva korábbi állításai mellett most azt is elmondta a Tényeknek, hogy a földrajztanár őt is zaklatta „Határozottan emlékszem a tavalyi sipítói rendezvényre, amikor is az igazgató úr fia engem egy alsó madárfogásban megemelt, az egyik padon fekvő kollégám testére helyezett és nemi aktust próbált imitálni, ami után én felháborodva, és sírva rohantam el.


Családi vállalkozás, pocsék eredményekkel

A korábbi és jelenlegi diákok beszámolói, valamint a Qualitas által saját magáról közzétett információk között meglehetősen sok az ellentmondás.

Az iskola úgy írja le magát, mint családias, gyerekközpontú intézményt, amelynek „országos jelentőségű pedagógiai programja” van, az odajárók szerint viszont gyenge az oktatás, az alapvetően számítástechnikai iskola gépei elavultak, „egy nagy humbug” – állítják .

Az egyetlen, bárki számára hozzáférhető objektív mérce a kompetenciamérés, amely a matematikai és szövegértési készségeket teszteli. Az utolsó 2014-es országos mérésen a Qualitas 10. osztályosai közül matematikából a diákok 96.5, szövegértésből 78.5 százaléka teljesített az alapszint alatt. Az országos átlag ebben az iskolatípusban 21, illetve 10 százalék. Hasonló eredményt mértek 2009-ben is, még a kőbányai iskolában.

A gimnázium a saját, a tavalyi tanév óta nem frissülő honlapja szerint az „ország első húsz kiemelt támogatású tanintézménye” közé tartozik, ám hogy ez mit jelent, nem árulták el, mint ahogy arra sem válaszoltak, hogy kell-e jelenleg tandíjat fizetniük a diákoknak, vagy sem.

A Qualitas honlapján az áll, hogy az oktatás ingyenes mind a gimnáziumi, mind az érettségi után szakképzésben tanulók számára. Ez, tehát az intézményeiben folyó oktatás ingyenességének biztosítása van megfogalmazva a gimnáziumot fenntartó alapítvány alapító okiratában is.

Ennek viszont ellentmond az, hogy az iskolát véleményezők különféle kommentekben azt írták: tandíjat szedtek tőlük, sőt, van, aki szerint évente a 200 ezer forintot is elérheti az az összeg, amit az intézmény különböző jogcímeken elkér.


A Qualitas 1995 és 2006 szeptembere között egy soroksári iskolában bérelt 8 tanteremből álló épületrészt az önkormányzattól, nem egészen 200 méternyi távolságra a jelenlegi épületüktől.

Utána egy kőbányai általános iskolai épület egy részét bérelték, és amikor a bérleti jogviszonyt megszüntette velük az önkormányzat, évekig még pereskedtek érte. Ennél több kapcsolatuk nem volt a Qualitasszal, mondták kérdésünkre a kőbányai önkormányzatnál.

2008-ban nyílt meg az új soroksári iskola, melynek épülete már az alapító - és az iskolát vezető - házaspár érdekeltsége.

Az alapítók hozták létre a középiskolát fenntartó Qualitas Gimnáziumi Alapítványt is, amely, saját beszámolója szerint 2013-ban 93 millió, 2014-ben összesen 115 millió 150 ezer forint támogatást kapott a központi költségvetéstől, amelyet az oktatás ingyenességének biztosítására fordított.

Az Emminek is van kimutatása az iskoláknak adott támogatásairól, eszerint a Qualitas 2014-ben 41 millió 515 ezer forintot, 2015-ben pedig 43 millió 930 ezer forintot kapott csak a szaktárcától. Hogy a többi költségvetési támogatáshoz pontosan honnan jutott hozzá az iskola, azt nem lehet tudni.

Mint ahogy egyelőre azt sem árulta el sem az Emmi, sem iskola, hogy az állami pénzért cserébe milyen feladatok teljesítését vállalta Qualitas, és azt sem tudni, hogy pontosan hány diák tanul ott.


Az Emmi összesen 66 intézményfenntartót támogatott köznevelési szerződés alapján 2014-ben. Ezek között egyházak és alapítványok egyaránt vannak, de a szerződések részletes tartalmát a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, annak ellenére sem, hogy a TASZ első fokon már megnyerte az egyházi köznevelési szerződések megismeréséért indított pert.

A Qualitas 2014-ben a 24. legnagyobb összeget kapta a 66-ból (41,5 millió). A berettyóújfalusi Igazgyöngy Alapítvány, amely összesen 23 faluból, 670 jórészt hátrányos helyzetű gyerek művészeti nevelését végzi 14,8 milliót kapott, a Hiperaktív Alapítvány gimnáziumi és szakközépiskolai képzést folytató Tüskevár iskolája pedig 7,3 milliót.


Jelenleg törvényességi ellenőrzést folytat az alapítványnál a Fővárosi Kormányhivatal, amely 2011. óta tartja nyilván a nem állami fenntartású oktatási intézményeket, és látja el a nem állami intézményfenntartók törvényességi, valamint hatósági ellenőrzését. Ez utóbbi vizsgálatot 2013-ban folytatták le a Qualitasszal szemben, de „nem tártak fel súlyos jogsértést”, közölte a kormányhivatal.

A támogatások igénylését és a felhasználás jogszerűségét vizsgáló államkincstár kétszer is folytatott ellenőrzést az alapítványnál, először 2009-ben, másodszor 2015-ben.

2009-ben a normatív állami hozzájárulások és a kötött felhasználású támogatás igénybevételének és elszámolásának jogszerűségét ellenőrizték. Az alapítványnak akkor mintegy 2,3 millió forintot kellett visszafizetnie,

2015-ben a 2014-re folyósított támogatás igénybevételének jogszerűségét ellenőrizték, melynek során „ismételten finanszírozási különbözet megállapítására került sor a fenntartó terhére”, ami összesen 1,8 millió forint visszafizetési kötelezettséget jelent, közölte az Államkincstár.