Busásan megjutalmazta magát Simicska

Fotó: VS.hu / VS.hu

-

Az Origo értesülései szerint a Közgép tavalyi 112 milliárd forintos árbevételéből 11 milliárdot vehettek fel a tulajdonosok osztalékként.


A Közgép közgyűlése február 18-án úgy határozott, hogy a 2014-ben elért 14,1 milliárd forintos profitból 11 milliárdot kifizet a tulajdonosoknak, köztük Simicska Lajosnak. A cég tavalyi eredménye alapján 1,1 milliárd forint adót fizetett be az államnak.


A Fidesz gazdasági hátországának megalapozója az év elején immár nyíltan is összerúgta a port Orbán Viktor miniszterelnökkel, akit egyebek között azért kritizált, mert szerinte diktatúrát épít fel. A Magyar Narancsnak erről így beszélt:


Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

Vesztésre áll Simicska

Mindenesetre tény, hogy Simicska Lajos cégei, köztük elsősorban a Közgép, valamint a médiavállalkozásai az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendben nyertek el önállóan vagy konzorciumban állami megbízásokat. Az üzletember a mezőgazdaságban is terjeszkedett, részben az államtól bérelt földeken ugyancsak milliárdos nagyságrendben vett fel területalapú támogatásokat.


Az elmúlt egy évben azonban már arról érkeztek hírek, hogy megromlott a viszony Orbán Viktor és Simicska Lajos között, a Fidesz szeretne lazítani azokon a kapcsolatokon, amelyek a gazdasági élet szereplőivel túl szorosra fonódtak az elmúlt években. Az utóbbi időben a Közgép már csak kisebb közbeszerzéseken nyert el megbízást, a lejárt állami földbérleteit már nem újították meg, a minap pedig egy éppen készülő autópályaépítést állított le a kormány, amelyben a Közgép is a kivitelezők között van. Az állam - az Európai Unió kifogásaira hivatkozva - le akarja zárni az M4-es autópálya építését, és az eddig kifizetett 62 milliárd forintból 22 milliárdot vár vissza a vállalkozóktól, köztük Simicska cégétől.