Büntetőjogi felellősségre vonást kér a Transparency Lázár Jánostól

Fotó: Facebook / Facebook

-

A Transparency International Magyarország azt várja a kormánytól, hogy akár büntetőjogi eszközökkel is, de derítse ki, hogy ki felel a korrupt és pazarló EU-s pénzfelhasználásért. A korrupcióval foglalkozó szervezet nyílt levéllel fordult Lázár Jánoshoz.


A Martin József Péter ügyvezető igazgató által aláírt levélben kiemelik, hogy a Transparency számításai szerint Magyarországot 35 milliárd forintnyi kár érheti az európai uniós források felhasználását érintő visszaélések és a korrupt közbeszerzési eljárások miatt. Ezt az Európai Bizottság határozata alapján számolták ki, amely súlyos gondokat tárt fel a Gazdasági Operatív Program projektjeivel kapcsolatban. Emiatt zároltak 700 milliárd forintot ideiglenesen, és a civil szervezet szerint az eljárás végén 35 milliárdos veszteséggel lehet számolni.


Úgy fogalmaznak, hogy az Európai Bizottság azt is megállapította, hogy a pályázatok értékelői „a költségvetések megvizsgálásakor nem jártak el kellő körültekintéssel.” Vagyis túlárazott projekteket is befogadtak, amelyek keretében a piaci árnál drágább beszerzésekre került sor. Ez sérti a gazdaságosság elvét, amelynek értelmében „a felhasznált erőforrások ára nem lehet magasabb a rendes piaci árnál.” Kiemelik, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországnak „jelentősen javítania kell" az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások felderítésére és a megelőzésesére szolgáló magyarországi megoldásokat.


A Transparency International Magyarország ezért Lázár Jánost „a feltárt szabálytalanságok kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására" kéri. „Kérjük továbbá, hogy a kormány a szabálytalanul megszerzett pályázati pénzeket érintő közbeszerzések miatt hivatalból kezdeményezzen jogorvoslati eljárást" - áll a levélben. A költségvetési csalás gyanúja miatt pedig azt akarják, hogy Lázár kezdeményezze a túlárazott projektek kiválasztásában és az indokolatlan kifizetések jóváhagyásában közreműködők büntetőjogi felelősségre vonását.