Büntetőeljárás a Gülen-hívek ellen – Azerbajdzsánban

Fotó: MTI/AP / Selahattin Sevi

-

„Kiderült”, hogy Gülen követői államcsínyt terveztek Azerbajdzsánban is.


Azerbajdzsánban büntetőeljárást indítottak az Ankara által a török puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok követői ellen – közölte hétfőn Eldar Sultanov, az azeri főügyészség szóvivője.

„Az azerbajdzsáni főügyészség nyomozati igazgatósága büntetőeljárást indított a büntető törvénykönyv megfelelő cikkelyei alapján


Fethullah Gülen terrorista szervezetének tagjai ellen

az ország területén folytatott törvénybe ütköző cselekedeteik megakadályozása érdekében” – idézte Sultanovot a bakui Trend hírügynökség.

A főügyészség szóvivője szerint jelenleg operatív-nyomozati intézkedéseket folytatnak a büntetőeljárás keretében. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, ki ellen irányul az eljárás.

A nap folyamán a haqqin.az hírportál arról számolt be „oknyomozó” cikkében, hogy „megdönthetetlen bizonyítékok” állnak rendelkezésére az Ali Kerimli vezette azeri nyugatbarát ellenzék „szoros együttműködéséről” a Gülen mozgalmához tartozó intézményekkel. A haqqin.az úgy tudja: „a vizsgálatok olyan tényekre derítettek fényt, amelyek alátámasztják”, hogy Kerimlit és politikai pártját is Gülenhez közel álló szervezetek finanszírozták.

A TASZSZ orosz hírügynökség ugyancsak a hírportál cikkére hivatkozva arról ír, hogy


„Gülen követői államcsínyt terveztek Azerbajdzsánban is.”

Az azerbajdzsáni médiahatóság röviddel a sikertelen puccskísérletet követően felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának sugárzását, mert leadott egy interjút a hitszónokkal, illetve felfüggesztették a Gülen-iskolák működését is.