Büntetik az orosz alapítványt, mert nem lett külföldi ügynök

-

Pénzbírságra büntette Oroszország legnagyobb tudományos alapítványát egy moszkvai bíróság, mert nem tett eleget a 2012 novemberében hatályba lépett törvénynek, azaz nem vetette magát nyilvántartásba külföldi ügynökként - közölték orosz sajtóforrások szerdán.


A Dinasztia nevű, tudományos munkákat és tudósokat adományokkal támogató alapítványt 300 ezer rubelre (mintegy 1,5 millió forintra) bírságolták.

A liberális szemléletű alapítvány - amelyet a most 82 éves orosz fizikus, Dmitrij Zimin hozott létre - idén nyolcmillió dollárt tervezett szétosztani a tudományos életben tevékenykedők közt. Zimin korábban azt mondta, felszámolja az alapítványt, mivel a hatóságok rátették azt a külföldi ügynököket nyilvántartó állami listára.

Miután Vlagyimir Putyint 2012 márciusában harmadszor is megválasztották államfőnek, még abban az évben az orosz parlament elfogadta az úgynevezett külföldi ügynöktörvényt. A sokat bírált szabályozás szerint amennyiben az oroszországi nem kormányzati szervezetek (NGO-k) külföldi támogatással működnek, és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetniük magukat. Ellenkező esetben félmillió rubelig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók.

Oroszországban a külföldi ügynök megjelölést a sztálini korszakban alkalmazták a valóságos és feltételezett ellenzékiekre, de az 1970-es és 1980-as években is használták a kifejezést olyan ellenzéki személyekre, akikről a szovjet hatóságok azt állították, hogy a „Nyugat zsoldjában állnak".