Büntetésből elektromos autókat gyárthat a Volkswagen

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-

Német lapértesülés szerint elektromos autók gyártására és a közúti töltőállomás-hálózat fejlesztésére kötelezhetik a Volkswagen csoportot az Egyesült Államokban a dízelbotrány miatt.


Nehezen halad a Volkswagen-csoport és az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) tárgyalássorozata a dízelbotrány rendezésére – írja a Welt am Sonntag című vasárnapi lap a VW-től származó értesülésekre hivatkozva. Az EPA nem elégszik meg a csalásban érintett autók megjavításával vagy kicserélésével, hanem klímavédelmi „politikát csinál”, és egyebek között azt követeli, hogy a VW jóvátételként gyártson elektromos meghajtású kocsikat a Tennessee állambeli Chattanoogában működő üzemében, és járuljon hozzá az ilyen kocsik feltöltésére szolgáló berendezések hálózatának fejlesztéséhez.

A gyár átalakítása és a töltőberendezések telepítése sokba kerül, ezért a dízelbotrány miatt súlyos pénzügyi gondokkal küszködő VW „keményen harcol minden egyes töltőállomásért, amelyet nem neki kell megépítenie” – írta a Welt am Sonntag.

Az EPA is nehéz helyzetben van, mindenképpen eredményeket kell felmutatnia, és az idő is szorítja az őszi elnökválasztás miatt. Van ugyanis olyan elnökjelölt-jelölt, aki megszüntetné az egészet.


A dízelbotrány azzal kezdődött, hogy az EPA tavaly szeptemberben megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásról szóló amerikai előírások. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Az Egyesült Államokban eladott kocsikról folytatott tárgyalások jelenlegi állása szerint 100 ezer kocsit vissza kellene vásárolni, 50 ezer autónál elég lenne egy szoftverfrissítés, és 350 ezer autóba egy új típusú katalizátort kellene beépíteni. A berendezést már kifejlesztették, de még be kell vizsgálni és tesztelni kell.