Büntet a Tisztelt Ház: 20 milliós levonás a renitens képviselőktől

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

-

Novák Előd jobbikos képviselőt négyszer, Szél Bernadettet, az LMP-frakció tagját háromszor büntette az Országgyűlés fideszes vezetése. Az összes renitens képviselőnek közel 20 millió forint jövedelmet nem utaltak át ebben a ciklusban büntetés miatt.


Nem úszta meg szárazon sem Szél Bernadett, sem három frakciótársa a múlt csütörtöki paksi bővítésről tartott név szerinti szavazáson az ülésteremben előadott tiltakozását – és nemcsak azért, mert a Szél Bernadett által működésbe hozott szirénát Szakács Imre (Fidesz) az asztalra feltérdelve egy pohár vízzel próbálta lelocsolni, de leginkább az ellenzéki képviselő mobiltelefonját és jegyzeteit áztatta el. Hanem mert az LMP-frakció tiltakozó tagjainak – Szél Bernadett mellett Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia és Schiffer András – komoly megbüntetését javasolta az ülést vezető Jakab István parlamenti alelnök. És míg az LMP képviselőit tiszteletdíjuk harmadának csökkentésével büntethetik, az fel sem merült, hogy esetleg Szakács Imre is zavarhatta az ülést, és a parlament tekintélyét sértően viselkedett. Az Országgyűlésről szóló törvény lehetőséget ad arra a házelnöknek és az ülést vezető elnöknek, hogy azt a képviselőt, aki „az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használ, vagy az általa használt sértő kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet”, adott esetben havi tiszteletdíjának csökkentésével sújthassa. (Előzőleg pénzbírsággal büntethették a renitens képviselőket.) Ez az összeg a képviselői tiszteletdíj legfeljebb egyharmada lehet – vagyis maximálisan fizetése harmadát bukhatja az a képviselő, akinek bizonyos megnyilvánulását sértőnek, rendzavarónak minősíti az ülést vezető elnök. Sem Kövér László, sem néhány fideszes parlamenti alelnök nem fukarkodott, ha ezt kellett tenni: a törvény hatályba lépése óta összesen 13 alkalommal büntettek, hogy, hogy nem mindig csak ellenzéki képviselőket. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy esetben a kulturális és sajtóbizottság tett javaslatot pénzlevonásra – a törvény ugyanis ezt is lehetővé teszi.) A büntetésként kirótt összeget nem a renitens képviselőknek kell befizetniük. Ha megbüntetik az Országgyűlés egy tagját, a levont összeggel csökkentett tiszteletdíjat utalják át számára. - -

Az első: Szanyi Tibor

Az MSZP képviselőjére mindjárt a legsúlyosabb büntetés szigorával sújtott le Kövér László. Szanyi Tibor tavaly egy márciusi ülésnapon interpellációja után középső ujjával bemutatott a jobbikosoknak. Le is vonták tiszteletdíja egyharmadát, azaz 131.410 forintra büntették.

A rekorder: Novák Előd

Ő az a képviselő, akit „egyéniben” és „csapatban”, összesen négyszer büntettek meg. Novákot üléstermi és bizottsági ülésen tett megjegyzéseiért – kétszer a szocionista szó használatáért, egyszer pedig azért, mert cionista biznisszektának nevezte a Hit Gyülekezetét –, továbbá a Jobbik-frakcióval történt tiltakozásáért büntették, összesen 645.630 forintot vontak le tőle.

A „csapat”: a teljes Jobbik-frakció

A földtörvény zárószavazásán, tavaly júniusban a komplett Jobbik-frakció felvonult az elnöki pulpitusra, és a szavazás alatt végig ott maradtak. Néhány frakciótag „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!” feliratú transzparenst feszített ki, Novák Előd közben az elnöki csengőt rázta. A 40 fős képviselőcsoport összesen 17 millió forintja bánta a tiltakozó akciót. Ez volt az egyszerre kiszabott legnagyobb összegű büntetés tavaly; az ülést vezető Latorcai János alelnök tett rá javaslatot, és a Ház megszavazta.

Futottak még...

Az említetteken kívül Dorosz Dávid (független, de a PM tagja), Ertsey Katalin (LMP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), Jávor Benedek (független, PM-tag), Karácsony Gergely (független, PM-tag), Lengyel Szilvia (LMP), Osztolykán Ágnes (LMP), Scheiring Gábor (független, PM-es), Schiffer András (LMP), Szabó Erika (DK), Szabó Rebeka (független, PM-es), Szabó Tímea (független, PM-es) és Vadai Ágnes (DK) kapott büntetést különböző megnyilvánulásokért tavaly, illetve az idei évben. (Az Országgyűlés a választás előtt csütörtökön ül össze utoljára.)


55 képviselő, akinek bűnhődnie kellett

  • A legnagyobb, egy összegben kiszabott büntetés: Vona Gábor (Jobbik), 672.510 Ft - a földtörvény elleni tiltakozóakcióban való részvételért
  • A legalacsonyabb, egy összegben kiszabott összeg: 50.000 Ft (Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szabó Tímea: mindegyiküket feliratozott molinó kifeszítéséért; Novák Előd: első alkalommal, amiért a szocionista szót használta)
  • Büntetés káromkodásért: Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), 166.000 Ft - az emberi jogi bizottság ülésén sértegetett egy fideszes képviselőt
  • Büntetés „közvetlen fizikai erőszakkal való fenyegető magatartásért”: Jobbik-frakció - a földtörvény elleni tiltakozásért, amikor elfoglalták az elnöki pulpitust
  • Megbüntetett képviselők 2010-2014 között: 55 (Jobbik: 40, LMP: 5, független: 7, DK: 2, MSZP: 1)