Bűnözők közti leszámolás része lehetett a berlini robbantás

Fotó: DPA / Paul Zinken

-

Nem terrorista akcióról vagy politikai merényletről volt szó, hanem a felrobbantott autó török állampolgárságú sofőrjét akarhatták megölni, állapította meg az eddigi nyomozás. A gépkocsit kedden reggel robbantották fel Berlinben.


Az autó a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett az aljára erősített robbanószerkezet. A sofőr meghalt, sérültek nem voltak.

Az áldozat a közelben lakott, a robbanás nem sokkal azután történhetett, hogy autójával elindult otthonról. A berlini rendőrség Twitter-oldalán délután közölte, hogy egy különleges rendőri egység és tűzszerészek bevetésével megvizsgálják, vannak-e az áldozat lakásában "további veszélyes tárgyak", vagyis újabb pokolgépek.

Később újabb Twitter-bejegyzésben közölték, hogy nem találtak "veszélyes tárgyakat vagy személyeket", és a környék lezárását megszüntették.Az ügyészség adatai szerint a 43 éves berlini illetőségű török állampolgárnak korábban több rendőrségi ügye volt, egyebek között pénzhamisítás, illegális szerencsejáték és kábítószerrel való visszaélés miatt folytattak ellene eljárást, de 2008 óta nem volt vele dolga a német főváros rendőrségének.

Az áldozat ki tudott szabadulni az autó roncsai közül. Egy közeli orvosi rendelőben elsősegélyben részesítették, de nem tudták megmenteni.

A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy az autó - egy kombi Volkswagen Passat - üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve "törökösen hangzik". Ennek alapján nem teljesen biztos, hogy a támadás az áldozat ellen irányult.

A rendőrség ezt nem kommentálta, de egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy még nem tudni, valóban a férfi volt-e a pokolgépes támadás célja.