Bűnösnek vallotta magát Trump egykori bizalmasa

Fotó: AFP/Pool via CNP/Consolidated / Andrew Harrer

-

Ha Michael Flynn vádalkut kötött, az az elnöknek is kellemetlen lehet.


Bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok. Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen nem sokkal korábban emeltek vádat, mert hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól.

A vádirat szerint január 24-én hamis tanúvallomást tett. Az állította, hogy 2016 decemberi találkozójuk nem egyeztetett Kiszljakkal az Oroszország elleni szankciókról.

Flynn állítólag azt mondta, az elnöki teendők átvételéért felelős csapat magas rangú tisztviselőjétől – és nem az elnöktől – kapott utasítást, hogy találkozzon az orosz diplomatával. Az ABC News viszont úgy tudja, Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, és hajlandó tanúvallomást tenni arról, hogy Trump még elnökjelöltként utasította: vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal. A tévé emlékeztetett, hogy Trump állítólag azért menesztette James Comey-t, az FBI igazgatóját februárban, mert nem volt hajlandó leállítani a nyomozást Flynn ellen.

Az ABC News azt jelentette, hogy Flynn mintegy félmillió dollárt kapott külföldi ügyfeleitől különböző tanácsadói munkákért és előadásokért. A munkák egy részét nem tüntette fel a nemzetbiztonsági átvilágításokon vagy vagyonbevallásában, és azt is késve közölte, hogy cége a török kormány érdekében folytatott lobbitevékenységet.

A Fehér Ház szerint az, hogy Flynn bűnösnek vallotta magát, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő. A Fehér Ház szerint Flynn hamis állításokat tett fehér házi tisztségviselőknek, ami lemondásához vezetett.


Flynn közleményében azt írta: családja és az USA érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Nehezen viselte azt az utóbbi hónapokban, hogy tévesen árulással vádolták, de belátja, hogy a bíróság előtt elismert tettei helytelenek voltak. "Teljes felelősséget vállalok a tetteimért" – írta.

Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek a megbuktatott Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnökkel összefüggésbe hozott Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Trump, miután kiderült, találkozott és tárgyalt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Flynn a múltban személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és gyakran szerepelt a Kreml propagandaadója, az RT hírtévé politikai műsoraiban.