Bűnösök a pékek, akik nem akartak melegházasság-párti tortát sütni

Fotó: Getty Images/Hemera / Ivonne Wierink

-

Észak-Írországban a bíróság bűnösnek találta azt a családi pékséget, amelyik nem volt hajlandó elkészíteni egy melegházasság-párti szlogennel ellátott tortát. A bírónő szerint a pékség diszkriminálta a meleg vásárlót, mikor visszautasította a rendelést; a pékék szerint csak az üzenetet utasították vissza, nem a vevőt.


Az Ashers Baking Company az egész világról kapott támogatói leveleket, miután nem volt hajlandó elkészíteni egy helyi melegjogi aktivista által rendelt süteményt. Gareth Lee még tavaly kérte fel a pékséget, hogy készítsen egy tortát az első nyíltan meleg észak-ír polgármester, Andrew Muir megszavazásának tiszteletére - írja a The Guardian.


A belfasti bíróság azonban diszkriminációként értékelte az esetet, és a bírónő - bár elismerte a család mélyen vallásos világnézetét - úgy ítélte, hogy a kormány felelőssége, hogy a polgárokat ne érhesse semmilyen megkülönböztetés a szexuális identitásuk miatt.

„Az alperes nem egy vallásos szervezet, hanem egy profit orientált vállalkozás. Bár elismerem a tagok vallásos nézeteit, a törvény kimondja, hogy mindenkinek ugyanúgy kötelesek szolgáltatást nyújtani” - indokolta a döntését a bírónő. Az Ashersnek 500 font kártérítést kell fizetnie a bírósági költségek megtérítésén felül.

Daniel McArthur, a pékség ügyvezető igazgatója nem ért egyet az ítélettel, mivel szerinte nem különböztették meg hátrányosan Lee-t. „Már a kezdetektől fogva mondtuk, hogy az üzenettel volt a bajunk, nem a vásárlóval, akinek a szexuális irányultságáról nem tudtunk, és nem is érdekelt minket. Mindig is szívesen kiszolgáltunk bárkit, aki az üzletünkbe tévedt. Az ítélet szerint viszont úgy tűnik, a vállalkozásoknak kötelességük bármilyen üzenetet terjeszteniük, teljesen függetlenül attól, hogy egyet értenek vele vagy sem.”