Bűnös a magatehetetlen palesztin késelőt agyonlövő izraeli katona

Fotó: MTI/EPA/Pool/SIPA PRESS / Heidi Levine

-

Még nem tudni, milyen büntetést kap Elor Azaria őrmester.


Emberölés vádjában bűnösnek mondta ki az izraeli katonai bíróság Elor Azaria őrmestert, aki tavaly márciusban Hebronban agyonlőtt egy már ártalmatlanított, sebesülten a földön fekvő, palesztin késelő merénylőt, Abdel-Fattáh as-Sarifot. Az őrmester ügyvédei azzal érveltek, hogy a katona önvédelemből adta le a halálos lövést, mert attól tartott, hogy a támadó továbbra is veszélyt jelent, és hogy robbanómellény van rajta.

A három fős bírói testület szerint azonban a helyszínen készült videofelvételek nem igazolták mindezt. Ráadásul a katonai jegyzőkönyvek szerint az izraeli őrmester a történtek után nem hivatkozott önvédelemre, hanem azt mondta, a palesztin támadó megérdemelte a halált, mert korábban megtámadta az őrmester egyik barátját. Elor Azaria a bíróságon azt mondta, nem emlékszik erre a beszélgetésre. Az eljárás kiderítette, hogy a földön fekvő palesztin férfi halálát nem az őt korábban ért hat lövés okozta, hanem az, hogy 11 perccel a merénylet után a most bűnösnek kimondott izraeli katona fejbe lőtte. A bíróság szerint mindez azt bizonyítja, hogy Elor Azariát nem jogos védelem, hanem bosszúvágy motiválta.

Az Azaria által leadott halálos lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt. Izraelben legutóbb tizenkét évvel ezelőtt ítéltek el katonát emberölésért, amelyért legfeljebb húsz év börtön szabható ki. A bíróság várhatóan egy hónap múlva hirdeti majd ki, hogy milyen büntetést ró ki a gyilkos katonára. Szakértők szerint a szigorú ítélet ellenére – részben a közvélemény nyomására – Azaria viszonylag enyhe börtönbüntetésre számíthat. Ügyvédei mindenesetre már bejelentették, hogy fellebbeznek.